Menu Zavřít

Pracujete v zahraničí? Přijet na léčbu do Česka můžete, ale jen jako samoplátce

24. 11. 2017
Autor: Mladá fronta

Jste zaměstnáni v zahraničí a například o dovolené se chcete vrátit na skok do Česka a navštívit odborného lékaře nebo se podrobit plánovanému zákroku? Pak se připravte na to, že lékařskou péči budete muset uhradit. Evropské nařízení v tomto směru totiž stanoví pravidlo jednoho pojištění, přehlášení k české pojišťovně tedy není možné. Pokud nebude ošetření nezbytné, budete ho platit sami.

„Výkon výdělečné činnosti v jiném státě EU znamená, že se na danou osobu plně vztahuje i právní režim tohoto státu upravující celé sociální zabezpečení, včetně zdravotního pojištění. Tuto zásadu jednoho pojištění stanoví evropská nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení, jejichž pravidly se Česko jako členský stát EU musí řídit,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Dokud trvá účast na zahraničním systému pojištění v jiné zemi EU, nelze obnovit účast na českém veřejném zdravotním pojištění. „Dočasné přihlášení tedy není možné,“ říká Tichý.

Z účasti na systému zahraničního pojištění, které je při práci v cizině povinné, vzniká v zahraniční zemi v rámci EU nárok na zdravotní péči podle místních právních předpisů. Rozdíly v přístupu k pacientům pak nejsou žádné. Péči lékaři a nemocnice poskytují ve stejném rozsahu a za stejných finančních podmínek, jaké platí pro ostatní (tamní) účastníky systému veřejného pojištění.

Nezbytná a plánovaná péče

Jako držitel evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) vydaného zemí, ve které v zahraničí pracujete, máte právo na poskytnutí nezbytné zdravotní péče ve všech členských státech EU, včetně nezbytné péče při návštěvě Česka. Zdravotní péče v Česku vám bude poskytnuta podle předpisů ČR v závislosti na zdravotním stavu a na plánované délce pobytu zde, například při zmíněné dovolené.

Je důležité však vědět, že se jedná pouze o péči nezbytnou, ne plánovanou či preventivní. „Nezbytná zdravotní péče řeší zdravotní problémy, které vznikly v době pobytu v dané zemi, například úraz, akutní onemocnění nebo zhoršení stavu u chronického onemocnění, a má být poskytována tak, aby se pojištěnec nemusel předčasně vracet. Nemůže jít o péči plánovanou, či preventivní,“ upřesňuje mluvčí VZP.

Za plánovanou zdravotní péči lze jako příklad označit zákroky z plastické, ortopedické, oční či stomatologické chirurgie, které nejsou pro pacienta nezbytné.

Kdo to zaplatí

Zdravotní služby čerpané v rámci nezbytné péče při pobytu v Česku výpomocně uhradí česká zdravotní pojišťovna ve výši, jakou by hradila z veřejného zdravotního pojištění za svého běžného pojištěnce. Následně danou částku přeúčtuje zahraniční zdravotní pojišťovně.

Plánovaná návštěva odborného lékaře nemůže být posouzena jako péče nezbytná, takže byste si ji museli uhradit jako samoplátce.


Jak na placení zdravotního pojištění? Čtěte:

OBZP aneb Jak si sám platit zdravotní pojištění?

Ilustrační foto


Pokud by však zahraniční zdravotní pojišťovna souhlasila s tím, že v tu dobu její klient může v ČR čerpat zdravotní péči nad rámec péče nezbytné, je třeba, aby ho vybavila evropským formulářem E112 nebo S2.

Na něm musí být tato další zdravotní péče přesně specifikována, stejně tak jako doba platnosti formuláře. Tento dokument je pak pro českého poskytovatele zdravotních služeb zárukou, že mu poskytnutá péče bude zaplacena.

Vše vyřizovat předem

Na veškeré tyto skutečnosti bychom měli myslet ještě před odjezdem za prací do ciziny. „Připomínáme, že vznik účasti na zahraničním systému zdravotního pojištění v jiné zemi EU je klient povinen své české zdravotní pojišťovně neprodleně oznámit a doložit. Zároveň je povinen vrátit český průkaz pojištěnce a nadále nesmí čerpat péči na účet české zdravotní pojišťovny. Jeho zahraniční pojišťovna ho vybaví potřebnými doklady, pravděpodobně tamním průkazem EHIC,“ zakončuje mluvčí VZP.

BRAND24

Zapamatujte si
Zdravotní pojištění nepatří mezi jedinou povinnost, kterousi musíte zařidit před odjezdem na práci do ciziny. Zapamatujte si, že vše ohledně daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění, se bude odvíjet od toho, ve které zemi budete danou práci vykonávat, zdali budete vyslaným pracovníkem či nikoliv, ve které zemi budete daňovým rezidentem a dalších záležitostech.

Čtěte také:

Sezonní práce: jak pracovat legálně a platit co nejmenší daně

Ilustrační foto

Chcete pracovat v zahraničí? Tak na tohle si dejte pozor

Co zařídit a na co nezapomenout před odjezdem za prací do zahraničí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).