Menu Zavřít

S youtuberem proti kryptoměnám. Polská centrální banka vede skrytou antikampaň

21. 2. 2018
Autor: Andrzej Barabasz CC BY-SA 3.0

V Polsku vzbudila rozruch kampaň centrální banky proti kryptoměnám. Banka uvedla, že zaplatila 91 tisíc zlotých (asi 550 tisíc korun) společnostem Google a Facebook, ale také firmě Gamellon, která sdružuje polské youtubery. Právě video na síti youtube postrádající jakékoliv reklamní či PR označení vzbudilo nelibost části veřejnosti. Podle polských zákonů musí být reklamní sdělení jasně označena.

Video s názvem „Přišel jsem o všechny peníze?!“, které má nyní již přes půl milionu zhlédnutí, zveřejnil v prosinci populární polský youtuber Marcin Dubiel. Investuje v něm do imaginární kryptoměny a rychle zbohatne. Rázem, ale zjistí, že za virtuální měnu si nekoupí ani oběd. Později se její hodnota propadne a Dubiel o vše přijde.

Server SpiderWeb uvádí, že toto video bylo zaplaceno centrální bankou. Podle polského práva musí být reklama a product placement řádně označeny. Dubielovo video jako reklama označeno není. Youtube přitom umožňuje upozornit na přítomnost zaplaceného obsahu jediným kliknutím. Video je prolinkováno na stránku uważajnakryptowaluty, kterou provozuje centrální banka.

SpiderWeb dále upozorňuje na to, že kampaň není vyvážená a zaměřuje se pouze na nevýhody a nebezpečí spojené s kryptoměnami.

Video „Přišel jsem o všechny peníze?!“ (v polštině)

Tažení polské centrální banky proti virtuálním měnám vyvolalo v kryptokomunitě vlnu nevole. „Jedna věc je šířit pochyby, nejistotu a podezření. To respektuji, ale spustit špinavou kampaň za použití influencerů a nezveřejnit detaily o platbách, to je špinavost,“ shrnul své pocity analytik platformy eToro webu BusinessInsider.

Trn v oku centrálních bankéřů

Kryptoměny jsou trnem v oku nejen Polské centrální bance. Jižní Korea se v lednu rozhodla uplatnit regulace omezující obchodování s virtuálními měnami. „Naším cílem je omezit prostor pro nelegální aktivity, jako je praní špinavých peněz nebo daňové úniky,“ uvedla jihokorejská Komise pro finanční služby.


Horečka kolem Telegramu. Investoři vydělávají obří zisky na neexistující kryptoměně

Messenger Telegram, ilustrační foto


Podle guvernéra Bank of England Marca Carneyho bitcoin nenaplnil své ambice stát se legitimní měnou. Carney řekl studentům London's Regent's University, že bitcoin nesplňuje ani jednou ze základních funkcí měn. Není prostředkem směny, ani neuchovává hodnotu.

Stejný názor zastává i hlavní ekonom společnosti UBS Wealth Management Paul Donovan. „Měna musí být široce užívaným prostředkem směny,“ řekl Donovan BusinessInsideru. „Kryptoměny toho nikdy nedosáhnou, tečka,“ dodal.

Zdrženlivě naopak vystupuje Evropská centrální banka (ECB). Její šéf Mario Draghi uvedl, že není věcí ECB kryptoměny regulovat. Zároveň ovšem na otázku, zda by sám investoval do bitcoinu, odpověděl vyhýbavě. „Upřímně, dobře bych si to rozmyslel,“ řekl Draghi.

EBF24

Čtěte také:

První fond v Česku umožňuje investici do kryptoměn. Očekává výnos přes 30 procent

Mračna nad bitcoinem: Korea zavádí regulaci, přidat se chtějí Francie i Německo

Měna robotů a internetu věcí. Korporace zajímá kryptoměna iota

Konec hry? Čína chce zastavit těžbu bitcoinů na svém území

Na kryptoměnách bohatnou i státy. Hesensko chce prodat zabavené bitcoiny

Nová zábava na kolejích: studenti těží kryptoměny za peníze univerzit

Počítačová sestava, takzvaný rig, pro těžbu kryptoměny, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).