Menu Zavřít

Odstřihnou Visu a MasterCard? Rusko a Čína možná propojí platební systémy

1. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Rusko a Čína zvažují propojení svých národních platebních systémů. Vyhnuly by se tak problémům, které se někdy objevují při používání systémů amerických, uvedl ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Rusko vyvíjí vlastní platební systém Karta Mir (Karta Svět) a v současné době se jedná o jeho napojení na čínský Unionpay. „To poskytuje dobré vyhlídky na vyvarování se problémům, které se někdy objevují při použití amerických platebních systémů,“ uvedl Medveděv, aniž se zmínil o Visa a MasterCard.

Rusko začalo pracovat na systému Karta Mir v reakci na zrušení platnosti karet společnosti Visa a MasterCard některých ruských klientů, na které byly uvaleny obchodní sankce kvůli ruské politice na Ukrajině. Zároveň zintenzívnilo úsilí o snížení své závislosti na Západu, kromě jiného se zaměřilo na rozvoj finančních služeb a v plánu má i založení vlastní ratingové agentury.

Platební kartu Mir vydává 120 bank. Po celém Rusku - včetně Krymu, kde nesmějí působit západní banky - ji přijímá 380 finančních ústavů, jakož i restaurace, obchody a čerpací stanice. Dosud jich bylo vydáno kolem 14 milionů, a tedy asi deseti procentům populace.

Rušit, nebo nerušit? Debatu o hotovosti zachvátila hysterie

KL24

Hotovost, ilustrační foto

Dále čtěte:

Soumrak kartového byznysu? Visa a MasterCard mohou přijít o miliardy

Spotřebitelských stížností ubylo. ČNB nejčastěji řešila podněty kolem platebního styku

Zpracovatelé plateb Vantiv a Worldpay vytvoří světovou jedničku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).