Menu Zavřít

Sázka na legalizaci: pivovarský obr zaplatil miliardy za podíl v pěstiteli marihuany

1. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Přesvědčení o nevyhnutelnosti legalizace marihuany v dalších státech USA, případně i na federální úrovni, se odráží v aktuální akvizici americké skupiny Constellation Brands. Třetí největší pivovarská společnost ve Spojených státech koupila za 191 milionů dolarů (4,2 miliardy korun) desetinový podíl v kanadské firmě Canopy Growth, která se zabývá šlechtěním a pěstěním konopí.

Prodej piva ve Spojených státech klesá, je tak nejvyšší čas na rozšíření „omamné nabídky“. Takto uvažuje pivovarská společnost Constellation Brands, která prodává značky Corona a Modelo. V pondělí společnost oznámila, že převzala podíl 9,9 procenta v největším světovém výrobci legální marihuany Canopy Growth.

„Náš dosavadní úspěch byl výsledkem včasného rozpoznání spotřebitelských nálad a tohle může být další krok v této strategii,“ uvedl výkonný šéf Constellation Brands Rob Sands. Pro deník The Wall Street Journal dodal, že legalizace marihuany na celonárodní úrovni v USA je „vysoce pravděpodobná“.

Canopy Growth
Společnost patří k největším světovým hráčům na poli legální marihuany. Založena byla v roce 2014 a o dva roky později se stala „jednorožcem“, tedy soukromou společností, jejíž hodnota převyšuje jednu miliardu dolarů. Aktuálně se její tržní valuace blíží dvěma miliardám. Medicínskou marihuanou pokrývá polovinu spotřeby v Kanadě.

Pivo ve Spojených státech zažívá po letech růstu slabší období. V posledním roce klesla spotřeba o 1 procento, letos banka Goldman Sachs očekává další pokles o 0,7 procenta. Víno ani tvrdý alkohol přitom úbytek spotřebitelské přízně nepotkal.

Samotné Constellation Brands se přitom daří, v posledním čtvrtletí dokonce vykázala 13procentní nárůst tržeb. Přesto nehodlá zůstat závislá na chmelovém moku, stoupající tržby byly dány spíše růstem cen. Od aktuální akvizice si firma slibuje mimo jiné pomoc s vývojem nealkoholického konopného nápoje.

Čerstvou akvizici ocenili investoři. Akcie Canopy vzali útokem a jejich cenu vyhnali o 20 procent. Nejde však o nic senzačního – nedlouhá historie titulu zná výhradně jen strmý růst. Od začátku roku akcie zhodnotily o 67 procent, za poslední rok dokonce o 117 procent.


Piráti: Legalizace konopí přinese státu 3,2 miliardy ročně

Pražský pochod za legalizaci konopí Million Marihuana March


Konopné akcie jsou v poslední době v hledáčku investorů. Důvodem není ani tolik obecné očekávání brzké legalizace, jako spíše blížící se schválení konopných léků daných firem regulačními úřady, především americkým FDA. Mezi takové firmy patří například GW Pharmaceuticals, Corbus či INSYS.

O legalizaci marihuany pro různé účely a na různých úrovních ve Spojených státech usilovala od její kriminalizace v roce 1937 řada iniciativ. První úspěch zaznamenaly v roce 1975 na Aljašce, kde tamní Nejvyšší soud zaštítil držení malého množství drogy pro soukromé účely právem na soukromí.

V listopadu 2012 byly prodej a držení marihuany pro rekreační účely povoleny ve státech Colorado a Washington. Podobný krok se stejnou mírou regulace zvolily o dva roky později státy Aljaška a Oregon. V loňském roce se přidaly Kalifornie, Nevada, Maine a Massachusetts. Marihuana pro medicinské účely je v různé míře povolena v 31 státech unie.

MMF24

Čtěte také:

Raději bez tabáku. Čistá marihuana je podle vědců bezpečnější

Marihuana. Ilustrační foto.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).