Menu Zavřít

Ropný gigant Saudi Aramco získal horší úvěrový rating, než čekal. Uškodil mu vliv Rijádu

1. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Saúdský státní gigant Saudi Aramco, který je největší ropnou firmou na světě, dnes získal své první hodnocení úvěruschopnosti. Agentura Fitch ho před plánovaným vstupem na trhu dluhopisů ocenila stupněm A+.

Zohlednila přitom skutečnost, že příjmy společnosti vloni výrazně předčily společnosti jako Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total a BP. Ziskem EBIDTA (před úroky, daní a odpis ve výši 224 miliard dolarů (5,14 bilionu korun) předstihla i ExxonMobil, největší světovou firmu zapsanou na burze, napsala agentura Reuters.

Aramco hodlá v letošním druhém čtvrtletí vydat své první dluhopisy nominované v amerických dolarech. Tyto cenné papíry nebudou pod státní zárukou. Očekává se, že jejich hodnota bude činit nejméně deset miliard dolarů. Prostředky mají společnosti pomoci financovat akvizici 70 procent ve čtvrté největší petrochemické firmě na světě Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), kterou ohlásila koncem března. Za podíl zaplatí 69,1 miliardy dolarů. Kvůli burzovnímu debutu v tomto týdnu uskuteční tzv. roadshow, při které bude jednat s potenciálními investory.

Společnost tak poprvé musela nechat veřejnost nahlédnout do svého hospodaření. Ukázalo se, že Aramco má nejvyšší zisk na světě, čistý příjem jí vloni činil 111,1 miliardy dolarů, napsal list Financial Times. Zisk EBITDA ve výši 224 miliard dolarů kontrastuje se ziskem Applu, který je podle časopisu Forbes z hlediska zisku světovou jedničkou a jehož zisk EBITDA činil 81,8 miliardy dolarů.


Nový plán proti globálnímu oteplování: pouze obnovitelné zdroje a plynovody

Sucho, ilustrační foto


Vzhledem ke zdanění ze strany státu Aramcu ale ropa nevynesla tolik, jako jejím konkurentům. Z barelu ropy měla společnost vloni zhruba 26 dolarů, zatímco Royal Dutch Shell 38 dolarů a Total 31.

Aramco hodlá v letošním druhém čtvrtletí vydat své první dluhopisy nominované v amerických dolarech. Očekává se, že jejich hodnota bude činit nejméně deset miliard dolarů. Prostředky mají společnosti pomoci financovat akvizici 70 procent ve čtvrté největší petrochemické firmě na světě Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), kterou ohlásila koncem března. Za podíl zaplatí 69,1 miliardy dolarů.

Úvěrový rating vyjadřuje důvěryhodnost dlužníka, tedy pravděpodobnost, že půjčka či cenný papír bude správně a včas splacen. Společnost Aramco podle zdrojů agentury Reuters doufala, že dostane stejné ohodnocení jako Exxon a Royal Dutch Shell. Exxon má AAA od Moody's a AA+ od S&P. Jako samostatný podnikatelský subjekt by je Aramco mohlo i předstihnout, většina aktiv společnosti je ale v Saúdské Arábii a je úzce spjata s hospodářskou politikou země.

Agentura Fitch uvedla, že sama o sobě by společnost dostala rating AA+, jelikož ale státní ropné firmy jsou obvykle hodnoceny stejným nebo mírně nižším stupněm než daný stát, rating Aramca je omezen hodnocením Saúdské Arábie A+ se stabilním výhledem.

Saudi Aaramco je největším světovým producentem ropy, značně předstihuje regionální konkurenci jako Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) i přední nadnárodní firmy, jako jsou Shell, Total a BP. Její těžba uhlovodíků vloni celkově činila 13,6 milionů barelů ropného ekvivalentu denně.

EBF24

Dále čtěte:

Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

Británie může ukládat energii z větru do mořského podloží. Pomocí stlačeného vzduchu

Británie budoucnosti: uhlí a plyn má nahradit vodík

Absurdistán Německo: dvě plynové elektrárny uzavřít, jednu postavit

Esej: Divadlo Za kanálem

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

 Pokládání potrubí plynovodu Nord Stream 2 lodí Audacia v německých vodách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).