Menu Zavřít

Ropný byznys má vážný problém. Elektromobily

8. 2. 2017
Autor: čtk

Více elektromobilů a dostupnost nových technologií změní globální ropný průmysl. Uvedla to zpráva neziskové organizace Carbon Tracker Initiative.

Rozšíření elektromobilů a finanční dostupnost solárních technologií změní dosavadní dominanci a hodnotu ropných společností. Může dojít k většímu otřesu než v roce 2014 při pádu cen ropy. Uvedla to studie Imperial College London a Carbon Tracker Initiative.

S rozvojem elektromobilů by poptávka po ropě do roku 2025 mohla klesnout až o dva miliony barelů ropy denně. To se rovná poklesu, který způsobil pád cen v roce 2014, upozornila agentura Bloomberg. Přitom v roce 2016 podle serveru statista.com byla globální spotřeba ropy 96 milionů barelů ropy denně.

Vývoj ceny ropy Brent za posledních pět let


zdroj: tradingeconomics.com

Desetiprocentní propad poptávky po uhlí způsobil i kolaps těžby uhlí ve Spojených státech a snížil tržní hodnotu evropských těžařů o 100 miliard eur v letech 2008 až 2013, uvedla zpráva.

Velcí hráči změnu trendu podceňují

Luke Sussams z nevládního finančního think tanku Carbon Tracker tvrdí, že velcí hráči v ropném průmyslu změnu trendu podceňují. „Elektromobily a solární energie mění pravidla hry. Přitom průmysl s fosilními palivy je neustále podceňuje,“ citoval jeho slova deník The Guardian.

Také vedoucí průzkumu James Leaton z Carbon Tracker si myslí, že mnoho nízkouhlíkových technologií může změnit i nynější prognózy ropných firem, a to v jejich neprospěch.

Kromě toho, že cena výroby baterií klesá (mezi roky 2008 až 2015 o 73 procent), mění se také přístup států k elektromobilitě. V zemi, kde ji vláda podporuje jako v Nizozemsku a Norsku, je podíl vozů na zelený pohon vysoký (10 procent v Nizozemí, 23 procent v Norsku). Navíc druhá největší ekonomika světa Čína oznámila, že do obnovitelných energií investuje až 360 miliard dolarů.

Čína sází na elektromobily. Více čtěte:

Čína plánuje nesplnitelné kvóty: 8 procent elektromobilů

 Dobíjecí stojany

Podle průzkumu ropné společnosti BP by do dvaceti let mohla kvůli rozvoji vozů na elektrický pohon spadnout poptávka po ropě o 5 milionů barelů ropy denně. Světová ropná dvojka Royal Dutch Shell odhaduje, že poptávka po ropě dosáhne svého maxima do pěti až patnácti let a pak začne klesat.

V příkrém kontrastu

Největší světová ropná společnost Exxon Mobile přitom předpokládá, že do roku 2040 poptávka po ropě a jejích derivátech stoupne o 20 procent. Ani Saúdská Arábie, největší producent ropy, nepočítá v následujících letech s poklesem poptávky.

Autoři studie Carbon Tracker Initiative naopak kalkulují s tím, že do roku 2040 může nástup elektromobility snížit poptávku po ropě až o 16 milionů barelů denně. „Což je v příkrém kontrastu s tím, co ropný průmysl očekává,“ uvedla zpráva.

Mluvčí Crabon Tracker Stafano Ambrogi varoval, že ropným společnostem hrozí propad tržní kapitalizace v řádu stovek miliard dolarů.

Náklady na výrobu elektromobilů totiž klesají rychleji, než předchozí průzkumy předpokládaly, a jejich pořízení se může do roku 2020 srovnat s auty na fosilní paliva. Podíl elektrovozů na globálním trhu by do roku 2035 mohl být mezi 19 až 21 procenty. Přitom BP odhaduje do tohoto roku růst podílu elektromobilů na 6 procent.

KL24

V roce 2050 budou podle Carbon Tracker tvořit elektrovozy dvě třetiny silniční dopravy.


Elektromobilita v Česku i ve světě. Čtěte více:

V Česku vznikne 500 nových „pump“ pro elektromobily

Revoluce v kamionové dopravě? Němci otestují e-dálnici s trolejemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).