Menu Zavřít

Regulační úřad otočil: česko-rakouský plynovod dostal šanci

25. 1. 2019
Autor: Net4Gas

Energetický regulační úřad za jediný rok otočil o 180 stupňů. Zatímco loni v lednu odmítl stavbu česko-rakouského plynovodu, nyní už jej podporuje. Projekt známý pod zkratkou BACI se stal součástí desetiletého investičního plánu společnosti Net4Gas a veškeré výhrady k jeho stavbě regulátor odmítl.

Celkem 61 kilometrů dlouhý plynovod měl dle původního plánu v roce 2021 napojit jižní Moravu na hlavní obchodní místo s plynem ve střední Evropě - rakouský Baumgarten. Umožnil by při obchodování mezi Českem a Rakouskem obejít slovenský plynovod v majetku společnosti eustream, který na použití krátkého úseku vydělává (více o této kauze psal web Euro.cz před rokem).

Eustream vlastněný zhruba napůl slovenskou vládou a koncernem EPH miliardáře Daniela Křetínského vystupuje proti stavbě plynovodu BACI. Přišel by o část peněz za přepravu ruského plynu směrem do Rakouska a Itálie. Oficiálně argumentuje údajně nízkým zájmem o obchod s plynem mezi Českem a Rakouskem a také tím, že paralelně s plynovodem na západě Slovenska by vedlo další potrubí – jen na druhé straně řeky Moravy v Rakousku.


Malá česká firma předběhla ČEZ. Ohřívá vodu počítači

 Fanoušek inovací Michael Polák v serverovně firmy Spoje.net


ERÚ před rokem uznal argumenty eustreamu a EPH a plynovod do Rakouska z investičního plánu vyškrtl. Tentokrát již regulátor na všechny výhrady odpověděl jednoznačně: „Při posuzování začleňování projektu BACI do desetiletého plánu rozvoje je nutno vycházet ze skutečnosti, že projekt má statut projektu společného zájmu. Nařízení Evropské komise stanoví, že se projekty společného zájmu stanou nedílnou součástí příslušných investičních plánů a národních desetiletých plánů rozvoje.“

V loňském roce bylo okolo této kauzy poměrně živo. Proti zablokování stavby ostře protestoval jak provozovatel českých páteřních plynovodů Net4Gas, tak rakouská vláda. Net4Gas se proti rozhodnutí bránil i soudně. V aktuálním investičním plánu je česko-rakouský plynovod BACI již zařazen, ale s pozdějším datem – v provozu má být až od roku 2024.

BRAND24

Dále čtěte:

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

 Vysoké pece v Třineckých železárnách

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).