Menu Zavřít

Mračna nad bitcoinem: Korea zavádí regulaci, přidat se chtějí Francie i Německo

23. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Ministři financí dvou největších ekonomik eurozóny – Francie a Německa – připravují regulaci virtuálních měn. Opatření týkající se omezení obchodování s bitcoinem i dalšími digitálními měnami chtějí představit na březnovém summitu G20 v Argentině. Hodnota bitcoinu dnes klesá také kvůli nově přijatým regulačním opatřením v Jižní Koreji

Digitální měna bitcoin je decentralizovanou měnou, která dosud nepodléhala regulaci centrálních bank ani dalších úřadů. Jak stoupá její popularita na finančních trzích, začíná poutat pozornost vlád na celém světě. První regulace obchodování s měnou, jejíž cena k dolaru během roku 2017 stoupla o 1300 procent, zavedla loni Čína a nyní i Jižní Korea.

Korea zakázala používat anonymní bankovní účty k transakcím v digitálních měnách, aby zabránila jejich zneužívání ke kriminálním účelům, například k praní špinavých peněz či daňovým únikům. Hodnota bitcoinu v reakci dopoledne klesla z 11 tisíc dolarů na 10 179 dolarů, což je nejnižší úroveň za tři měsíce.

Držitelé digitálních měn budou muset vést bankovní účet pod svým jménem a na domácím trhu kryptoměn nebudou smět obchodovat osoby mladší 19 let a cizinci, kteří nemají v zemi otevřen bankovní účet.

Později mohou být zavedena ještě přísnější opatření, Jižní Korea uvažuje o zákazu obchodů kryptoměnami. Ministerstvo financí se také snaží najít způsoby, jak zdanit obrovský trh. Úřad uvažuje o sazbě 24,2 procenta.

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru

BTCUSD Chart

Nyní svou snahu regulovat virtuální měny, jež se také používají k praní špinavých peněz a financování nelegálních činností, oznámily Francie a Německo. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a jeho německý protějšek Peter Altmaier o tom společně hovořili v Paříži, uvedl server heise.de.

Jedním z důvodů je i zájem spekulantů a výrazné výkyvy cen, jež se projevují zejména u bitcoinu. Případná rizika, která se s obchodováním s digitálními měnami pojí, je třeba pro blaho občanů regulací eliminovat, uvedl Altmaier. Podrobnosti k tomuto kroku chtějí ministři oznámit na březnovém setkání zemí G20, které se koná v Argentině.


Budoucnost bitcoinu - pro a proti:

Dilema zůstává. Je bitcoin ekonomický nesmysl, nebo měna budoucnosti?

 Bitcoin se propadl pod 10 tisíc dolarů


Oba ministři také chystají reformu eurozóny, kterou chtějí představit v červnu. Mělo by jít o prohloubení bankovní unie a unie kapitálových trhů. Jedná se také o plánu harmonizace daňových systémů. Německý ministr v této souvislosti zmínil i daňovou reformu Spojených států, na kterou musí EU reagovat. „Jsme přesvědčeni, že musíme bránit evropský model,“ řekl Altmaier.

O regulaci kryptoměn hovořil minulý týden ve Frankfurtu nad Mohanem rovněž Joachim Wuermeling z německé centrální banky. „Stát má za úkol chránit zájmy jednotlivce i dobro celé společnosti,“ řekl člen představenstva Bundesbank.

„Kryptoměny se stanou dříve či později předmětem legislativy, například v oblasti ochrany spotřebitele nebo daňových zákonů,“ vysvětlil bývalý politik CSU. Regulace ale musí probíhat na mezinárodní úrovni.

BRAND24

Související články:

Měna robotů a internetu věcí. Korporace zajímá kryptoměna iota

Konec hry? Čína chce zastavit těžbu bitcoinů na svém území

Na kryptoměnách bohatnou i státy. Hesensko chce prodat zabavené bitcoiny

Nová zábava na kolejích: studenti těží kryptoměny za peníze univerzit

Počítačová sestava, takzvaný rig, pro těžbu kryptoměny, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).