Menu Zavřít

Přebytek zahraničního obchodu v květnu stoupl na 24,4 miliard korun, dařilo se automobilovému průmyslu

8. 7. 2019
Autor: čtk

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v květnu meziročně stoupl o 17,2 miliardy korun na 24,4 miliardy. Kladně se na tom podepsalo mimo jiné obchodování s auty. Meziročně lepší výsledek vykázal rovněž obchod s ostatními dopravními prostředky (lodě, lokomotivy nebo letadla) nebo s rafinovanými ropnými produkty a chemikáliemi. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vývoz meziročně vzrostl o 8,1 procenta na 332,5 miliardy korun a dovoz o 2,5 procenta na 308,2 miliardy.

„Květnová bilance zahraničního obchodu byla pozitivně ovlivněna především motorovými vozidly, u nichž vzrostl vývoz o 11,5 miliardy korun. Zmenšil se rovněž deficit v bilanci rafinovaných ropných produktů, chemických látek a ropy a zemního plynu,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Za pozitivním výsledkem podle ekonoma Václava Frančeho z Deloitte stojí zejména růst exportu automobilů, který meziměsíčně vzrostl o devět procent a meziročně o 19 procent. „Automobilový průmysl zaznamenal solidní měsíc, což ukazují i statistiky průmyslové výroby, když byl automobilový průmysl největším tahounem růstu,“ reagoval Franče. Přebytek zahraničního obchodu by letos podle odhadů Deloitte měl dosáhnout podobné hodnoty jako loni - kolem 110 miliard korun.

 Bilance zahraničního obchodu v národním pojetí

„Zahraniční obchod je jednoznačně se segmentem dopravy úzce propojen. Ve většině případů se totiž jedná o transport výrobků nebo polotovarů, které jsou určeny pro další kompletaci,“ dodal šéf obchodu tuzemské pobočky přepravní a logistické firmy Gebrüder Weiss Jan Kodada. Na pozitivním vývoji se podle něj podílel zejména pokračující mírný růst německé ekonomiky. Poptávka z německé strany ale naráží na kapacity přepravních firem, které se potýkají s nedostatkem zaměstnanců, dodal.

Jste spokojeni se svou současnou ekonomickou situací?

Hlavní ekonom CzechFund Lukáš Kovanda uvedl, že z klíčových českých vývozních destinací klesá meziročně export do Británie, a to o 1,1 procenta. Může za to nejistota kolem brexitu. Zmínil i meziroční propad tuzemského vývozu do Turecka, který za letošních prvních pět měsíců roku dosahuje takřka 28 procent. Souvisí to podle něj s tureckou měnovou krizí loňského roku a slábnoucí lirou.

U motorových vozů bylo díky jejich vyššímu vývozu aktivum meziročně vyšší o 7,1 miliardy korun a saldo ostatních dopravních prostředků se zlepšilo o 3,5 miliardy korun. Vedle toho se snížil o 2,2 miliardy korun deficit u rafinovaných ropných produktů, u chemických látek a přípravků klesl o miliardu a u ropy a zemního plynu o 800 milionů. Kladné saldo počítačů, elektronických a optických přístrojů vzrostlo o 1,9 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

Přebytek obchodování se státy Evropské unie se proti loňskému květnu zvýšil o 13,9 miliardy na 70,5 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o čtyři miliardy na 44,3 miliardy korun.

MMF24

Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde

Dále čtěte:

Českému vývozu na jaře dojde dech, varují exportéři

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Německý rozpočet se může propadnout do schodku, varuje vládní dokument

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).