Menu Zavřít

Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 17,6 miliardy korun. Dařilo se obchodu s auty

6. 6. 2019
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v dubnu meziročně stoupl o 1,2 miliardy korun na 17,6 miliardy. Kladně se na tom podepsal obchod s auty a ostatními dopravními prostředky jako lodě, lokomotivy nebo letadla a obchodování s chemickými prostředky. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Vývoz stejně jako dovoz meziročně vzrostly o 7,4 procenta na 316,3 miliardy, respektive 298,7 miliardy korun.

„Dubnová data zahraničního obchodu ukazují, že česká ekonomika se nadále drží v dobré kondici, a že její zpomalování může být volnější, než se původně čekalo. Bilance s motorovými vozidly skončila v přebytku díky růstu exportu, který byl meziročně nejsilnější za poslední téměř rok a půl,“ uvedl analytik UniCredit Bank Jiří Pour. Pozitivní je podle něj zejména to, že se českým automobilkám daří prosazovat na silně konkurenčních zahraničních trzích navzdory klesající celosvětové poptávce po autech.

Obchodování s motorovými vozy, které mělo pozitivní dopad na český zahraniční obchod, vykázalo meziročně vyšší aktivum o 4,2 miliardy korun. Přebytek obchodu s ostatní dopravními prostředky byl proti loňskému dubnu vyšší o 2,7 miliardy korun. Současně se o 1,2 miliardy korun snížil deficit obchodování s chemickými látkami.


Zbytečné lety do Pekingu: čeští vývozci se dobře prosazují jinde


Výsledek zahraničního obchodu však zhoršil schodek obchodování s ropou a zemním plynem, který byl meziročně větší o 3,4 miliardy korun, a o 2,8 miliardy horší bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

Analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková upozornila na to, že podle indexu exportu, který sestavuje Asociace exportérů a Raiffeisenbank, bude výkonnost českého vývozu i nadále slábnout. „Růst exportu se tak neudrží na současných úrovních, naopak začne oslabovat až na jednotky procent, a to především kvůli ochabující zahraniční poptávce,“ uvedla.

Celkově ovšem ekonom Deloitte Václav Franče očekává navzdory riziku další eskalace obchodních válek a riziku neřízeného brexitu zlepšení přebytku obchodní bilance na 133 miliard korun z loňských téměř 114 miliard korun.

CIF24

Přebytek obchodu se státy Evropské unie proti loňskému březnu stoupl o 10,3 miliardy na 68 miliard korun. Schodek obchodování se státy mimo EU se opět prohloubil, a to o 8,7 miliardy na 48,8 miliardy korun.

Dále čtěte:

Českému vývozu na jaře dojde dech, varují exportéři

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Německý rozpočet se může propadnout do schodku, varuje vládní dokument

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).