Menu Zavřít

Poptávka po bydlení v Číně by v následující dekádě mohla klesnout až o 55 procent, uvádí IMF

7. 2. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle Mezinárodního měnového fondu by se poptávka po bydlení v Číně mohla v následujících letech snížit o 35 až 55 procent
  • Vzhledem k tomu, že se realitní trh na čínském HDP aktuálně podílí zhruba jednou čtvrtinou, může klesající zájem o bydlení negativně ovlivnit ekonomiku celé země
  • S problémy se tamní realitní trh potýká už několik let. Developerské skupiny přestávají být schopné splácet dluhy, projekty stojí a vznikají takzvaná města duchů

Poptávka po bydlení v Číně se v následující dekádě sníží o 35 až 55 procent, což negativně ovlivní celkový růst země. Vyplývá to z nejnovější zprávy Mezinárodního měnového fondu (IMF). Podle toho bude na vině klesající počet obyvatel, situaci ale nepomohou ani velké zásoby nedokončených nebo prázdných nemovitostí.

Čínský realitní trh se na hrubém domácím produktu země aktuálně podílí zhruba jednou čtvrtinou, přičemž v posledních letech se potýká s výrazným propadem. Ten následoval po roce 2020, kdy Peking tvrdě zasáhl proti vysoké závislosti developerů na dluhu, který jim zajišťoval růst.

„Obecně lze říci, že problémy realitního trhu v Číně se objevují již několik let a tamní realitní bublina již pomalu praská,“ uvádí v komentáři pro Euro.cz Tomáš Dvořák ze znalecké kanceláře EqSA. Nejviditelnějším projevem v realitním sektoru jsou dle něj takzvaná města duchů, kde se nachází i čtvrtiny prázdných neprodaných bytů.

Soud v Hongkongu poslal firmu China Evergrande do likvidace. Nejzadluženější developer na světě má závazky v hodnotě 7,5 bilionu korun
Přečtěte si také:

Soud v Hongkongu poslal firmu China Evergrande do likvidace. Nejzadluženější developer na světě má závazky v hodnotě 7,5 bilionu korun

„Developerské skupiny jsou vysoce zadlužené, přestávají svoje dluhy splácet a generují tak ztráty bankám, fondům a dalším investorům, což se pak přelévá do celé ekonomiky,“ doplňuje Dvořák s tím, že nejzadluženějšímu z nich – společnosti Evergrande – nařídil koncem ledna hongkongský soud likvidaci.

Tak velký pokles nebude!

Současná situace dopadá také na stavební společnosti a jejich obchodní partnery. V zemi roste nezaměstnanost a napříč společností vzniká nejistota, která negativně ovlivňuje domácí spotřebu.

Podle čínského zástupce v IMF Čeng-sin Čanga je nicméně velice nepravděpodobné, že by k tak výraznému poklesu poptávky o bydlení nakonec došlo. Vysoký zájem prý udrží mimo jiné politická podpora. „Racionalita zvoleného základního období je také diskutabilní,“ říká pro CNBC.

Konec ekonomické dominance Číny? Tamní vládu zajímá spíše moc, rozvoj hospodářství se kvůli tomu prudce zpomalil, byť stále roste
Přečtěte si také:

Konec ekonomické dominance Číny? Tamní vládu zajímá spíše moc, rozvoj hospodářství se kvůli tomu prudce zpomalil, byť stále roste

Čínský realitní sektor v posledních desetiletích rychle rostl. V souvislosti s tím tamní úřady varovaly před sázením na zvyšování cen. „Rozsáhlá korekce na trhu nemovitostí, která následovala po vládním úsilí o omezení pákového efektu v letech 2020 až 2021, byla oprávněná a musí pokračovat,“ stojí ve zprávě IMF.

Od konce roku 2022 čínské úřady podnikly kroky, aby omezení financování nemělo na investory a nové kupce domů tak tvrdý dopad. Zastavit pokles v tomto odvětví se jim ale nepodařilo. „Je důležité, aby centrální vláda přišla se zvýšeným financováním na dokončení nedostavěného předprodaného bydlení,“ říká Sonali Jain-Chandraová, jež má v IMF na starost Čínu, Asii a Tichomoří. „Je to další faktor, který brzdí důvěru na trhu,“ dodává.

Jsme proaktivní? Jsme.

IMF poznamenal, že čínské orgány považují svoji současnou fiskální politiku za proaktivní a budou v ní pokračovat i v následujícím roce. Chystají se ale i změny. Během minulého týdne tamní centrální banka oznámila, že sníží sazbu povinných minimálních rezerv, tedy objemu hotovosti, který musí bankovní domy držet, a to o 50 bazických bodů. Půjde o největší snížení od roku 2021.

MMF24

„Myslíme si, že se jedná o krok správným směrem, ale jsem také názoru, že je zapotřebí dalšího uvolnění měnové politiky, zejména pokud jde o nástroje měnových sazeb,“ podotýká pracovník IMF a zástupce vedoucího pro Čínu, Asii a Tichomoří Nir Klein. 

Podle oficiálních odhadů by čínská ekonomika měla letos růst 5,2procentním tempem. To je o 0,2 procentního bodu méně, než IMF odhadoval.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).