Menu Zavřít

Šance pro české zbrojaře: Polsko chystá miliardovou modernizaci houfnic i tanků

12. 2. 2018
Autor: čtk

Polská armáda chce zmodernizovat tři stovky svých tanků T-72 a samohybné houfnice DANA. Český průmysl cítí šanci.

V červnu roku 2013 bylo v bludovických montážních halách u Nového Jičína veselo. Zdejší provoz společnosti STV Group se dozvěděl, že firma uspěla v zakázce polské armády na generální opravy osmi houfnic DANA na podvozku Tatra. Kontrakt se později rozrostl na celkových dvacet kusů.

O necelých pět let později se českému zbrojnímu průmyslu rýsuje daleko větší „sousto“. Polské ministerstvo obrany se rozhodlo, že se pustí do kompletní modernizace svých systémů DANA. Jak informoval týdeník Jane´s Defence Weekly, projekt bude probíhat v letech 2018 až 2020. Má dojít k modernizaci podvozku Tatra a vylepšení elektro-hydraulického systému nabíjení. Zato „východní“ ráže o velikosti 152 milimetrů, tedy menší než je standard NATO, má houfnicím zůstat.


Co bude s vrtulníky? Hnutí ANO zadělalo Česku na mezinárodní skandál

 Chcete je? Hlavním favoritem obrany se dlouhou dobu zdály stroje UH-1Y Venom. Chyběl ale poslední krok - rozhoupat se k akci.


Jan Děcký, statutární ředitel STV Group, teď nechce komentovat, jestli jeho firma s polským ministerstvem obrany kvůli aktuální zakázce komunikuje. Sdělil jen, že zkušenosti z dřívější opravy dvacítky systémů DANA by chtěl nabídnout české armádě. Právě ta minulý týden veřejně potvrdila, že ruší plán modernizace svých houfnic a místo toho je nechá pouze zgenerálkovat.

O kontrakt polské armády by mohly usilovat i další společnosti, například firmy patřící do skupiny Czechoslovak Group.

Tanky pro VOP CZ

Houfnicemi ale zakázky polského ministerstva obrany nekončí. „Chceme modernizovat tanky T-72,“ prohlásil už loni v prosinci náměstek ministra Bartosz Kownacki. Celkově jde o 300 tanků, předběžný účet počítá s proinvestováním 330 milionů dolarů, tedy 6,8 miliardy korun.

Na část peněz by si mohl přijít i státní podnik VOP CZ. S modernizacemi tanků řady T-72 má zkušenosti. Například pro českou armádu sestavil verzi T-72M4CZ. „Už delší dobu jednáme s polskou stranou o spolupráci. A to také v oblasti tanku T-72 a našich zkušeností při jeho modernizaci,“ reaguje Jan Šafařík, marketingový ředitel VOP CZ.

V zájmu polského průmyslu nicméně je, aby celá zakázka zůstala doma. Společnost Bumar-Łabędy patřící do skupiny Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) proto už loni dokončila práce na modernizačním projektu tanku PT-91M2. Jeho součástí je i kanon vyráběný slovenskou firmou ZTS-Špeciál patřící do státem vlastněné skupiny DMD Group.

MMF24

České armádní nákupy drhnou:

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).