Menu Zavřít

Političtí mecenáši. Mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

29. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Hnutí ANO loni sponzorovaly firmy klatovského exekutora i česko-arabský byznys. ČSSD i ODS zůstávají závislé na příjemcích veřejných zakázek.

Mohlo by se zdát, že hnutí ANO druhého nejbohatšího Čecha nepotřebuje příliš velké sponzorské dary a vystačí si s nevysychající pokladnou zakladatele holdingu Agrofert. Ale nenechte se mýlit. Babišovo hnutí loni obdrželo od firem i fyzických osob desítky milionů korun. A mezi sponzory rozhodně nejsou nezajímavá jména.

Největším dárcem ANO byl v minulém roce teprve dvaatřicetiletý podnikatel Jakub Koudela, který hnutí věnoval 650 tisíc korun. Koudela působí jako viceprezident česko-saúdskoarabské komory a patřil také mezi podnikatele, kteří před třemi lety doprovázeli prezidenta Miloše Zemana při jeho cestě po arabských zemích. Není bez zajímavosti, že v obchodu s arabskými zeměmi se v minulosti angažoval i mladší bratr Andreje Babiše Alexander, který byl členem představenstva česko-arabské obchodní komory Czech Gulf Business Council.

„Je to jediná strana, která podporovala nějaké aktivity směrem na Střední východ,“ zdůvodňuje Koudela svůj dar. Není členem hnutí a s Andrejem Babišem se podle svých slov setkal jen jednou: „Pana Babiše jsem potkal, když byl ještě ministr financí a měli jsme tu v Česku delegaci z Emirátů, kterou jsem prováděl.“

Hned několik sponzorských darů hnutí ANO spojuje jméno soudního exekutora Dalimila Miky ze Starého Města na severní Moravě, který ovšem řídí exekutorský úřad v západočeských Klatovech. Mika je konečným majitelem řetězce firem, z nichž jedna – Jantar Plzeň – věnovala hnutí půl milionu korun. Mika je i většinovým vlastníkem dalšího ze sponzorů – firmy LaserTherm, která darovala Babišovu hnutí také půl milionu korun. A Mika také vlastní 75 procent akcií ve Farmě Pohoda, dalším půlmilionovém dárci hnutí ANO. Týdeník Euro požádal Miku o komentář, ale soudní exekutor se k daru nevyjádřil.

Malá domů?

Více než půl milionu korun loni daroval ANO středočeský radní pro zdravotnictví a advokát Robert Bezděk, který je členem hnutí. Středočeské krajské zastupitelstvo přitom loni rozhodlo o desetimilionové dotaci na podporu oslav motorkářské značky Harley-Davidson v Praze. Peníze putovaly na účet společnosti Klasik Moto, jejímž je Bezděk spolumajitelem. Z dotace měl tedy přímý prospěch.

Bezděk v minulosti také působil v představenstvech firem, které provozovaly kasina u hranic s Německem v Dubí, České Kubici nebo Rozvadově. Týdeník Euro požádal o komentář i radního Bezděka, ale taktéž se ke svému sponzorskému daru nevyjádřil. Z podobné branže pochází i další sponzor ANO. Půl milionu korun poslala hnutí brněnská firma LEK, jejíž jediný vlastník Jaroslav Pavelek pronajímá na Vysočině a na jižní Moravě hrací výherní automaty.


Přečtěte si komentář Petra Weikerta: Zachránce komunistů

 Weikert


Mezi drobnějšími dárci figuruje jedno neméně zajímavé jméno – Miroslav Schön. ANO poslal 100 tisíc korun. Schön je jednatelem společnosti Euro - Agency, která si před druhým kolem letošní prezidentské volby zadala inzeráty namířené proti Jiřímu Drahošovi. Schön ANO podpořil už podruhé, loni hnutí poslal rovněž 100 tisíc. „K ničemu se nebudu vyjadřovat,“ sdělil Schön na dotaz týdeníku Euro k daru a zavěsil telefon.

Zajímavé dárce měla loni i sociální demokracie. Jedním z největších byl známý lobbista a spolumajitel agentury Merit Government Relations Martin Hoferek, který má k ČSSD dlouhodobě blízko. Kromě toho strana také spoléhá na některé příjemce veřejných zakázek.

Stotisícový dar poslal sociálním demokratům Viktor Mičo, jenž působí v Moravském rybářském svazu, s nímž Jihomoravský kraj ještě v čele s tehdejším hejtmanem Michalem Haškem podepsal memorandum o spolupráci. Mičo také působí ve spolku MS Artemis, který předloni získal od Jihomoravského kraje dotaci ve výši 95 tisíc korun.

Polštář za dva tisíce

Celkem 135 tisíc daroval ČSSD i starosta Lovčic na Hodonínsku Václav Tvrdý a jeho stavební firma. Tvrdý přitom v minulosti získal tři veřejné zakázky od Slavkova u Brna, kde je starostou i místostarostou člen ČSSD. „Sociální demokracii fandím odmalička, líbí se mi její program, tak ji podporuji,“ řekl Tvrdý s tím, že naprosto odmítá jakoukoli spojitost daru s vyhranými veřejnými zakázkami, v nichž nabídl nejnižší cenu.

Na některé příjemce veřejných zakázek spoléhá také ODS. Kromě třímilionového příspěvku na volby od senátora, podnikatele v oblasti hazardu a mecenáše Strany soukromníků Ivo Valenty obdržela ODS téměř půl milionu od firmy Quick Office. Ta za poslední dva roky získala veřejné zakázky za více než 20 milionů od městské části Praha 3, kde je ODS v radě a má tu dva místostarosty. Quick Office například v rámci výbavy interiéru pro mateřskou školku dodala polštáře v ceně dva tisíce korun za jeden.

Sponzoři politických stran 2013–2017
Objem veřejných zakázek, které získali sponzoři Dary od anonymních a schránkových firem
Piráti 59 466 386 Kč 0 %
KSČM 109 332 668 Kč 0 %
Strana zelených 146 215 096 Kč 0,14 %
Strana svobodných občanů 252 308 300 Kč 2,34 %
STAN 914 349 677 Kč 2,52 %
KDU-ČSL 1 287 346 302 Kč 2,76 %
TOP 09 954 308 215 Kč 5,99 %
ČSSD 906 864 114 Kč 6,65 %
ANO 2011 3 952 900 033 Kč 11,11 %
ODS 3 570 927 818 Kč 11,43 %
Strana práv občanů Zemanovci 1 358 158 301 Kč 17,69 %
Strana přímé demokracie Tomia Okamury 370 572 260 Kč 20,15 %

Zdroj: Centrum aplikované ekonomie, o. s.

Celkem 150 tisíc korun poslala ODS firma BAK stavební společnost, která loni získala zakázku ve výši 200 milionů korun v Trutnově na rekonstrukci a dostavbu střediska volného času, kterou schválil starosta Trutnova Ivan Adamec z ODS. Mezi dalšími dárci ODS jsou například majitel společnosti Best Tomáš Březina z Kaznějova a advokát Tomáš Mach z Prahy, kteří oba darovali shodně milion korun. Třemi miliony obdaroval ODS její člen, olomoucký podnikatel Richard Benýšek, který dříve pracoval jako krizový manažer pro skupinu PPF miliardáře Petra Kellnera.

Cikán sponzorem Okamury

I SPD Tomia Okamury nepostrádá zajímavé sponzory. Mezi ty největší patřil v loňském roce Tomáš Cikán, generální ředitel a majitel cestovní kanceláře Eso Travel. Ta mimochodem v roce 2010 jako první ve střední Evropě přišla na trh s cestovním katalogem pro gaye a lesbičky. Cikán se velmi dobře zná s šéfem SPD Tomiem Okamurou ještě z dob jeho působení v Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur.

„Je to má soukromá iniciativa. S Tomiem nás pojí dlouholeté kamarádství. Neznám ho jako politika, znám ho jako člověka a vím, že je čestný a férový,“ uvedl Cikán s tím, že Okamura o jeho daru předem vůbec nevěděl. Dalším velkým sponzorem SPD je Ivo Storm, zakladatel společnosti Stormware, která vyvíjí známý ekonomický software Pohoda.

Hnutí STAN získalo podobně jako ODS třímilionový příspěvek na volby od senátora a majitele Synotu Ivo Valenty. Celkem šest milionů straně daroval miliardář Dalibor Dědek, který dalších šest milionů Starostům poslal oklikou přes svého obchodního partnera Jiřího Melouna, který stojí v čele společnosti Jablocom. Velkým dárcem je i podnikatel Jan Červinka, který inicioval vznik nadnárodní společnosti Adastra.

Půldruhého milionu korun věnovala STAN kolínská společnost Lučební závody Draslovka, v níž mají podíl miliardáři Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský.

CIF24

Největším loňským firemním sponzorem lidovců se stal český designér a výrobce osvětlení Sans Souci, který straně daroval více než milion korun. Celkem 700 tisíc poslal Eduard Hinner, spolumajitel brněnské firmy GF Machinery, která konstruuje speciální stroje na zpracování skleněného vlákna. Několik set tisíc straně darovali také advokáti Jiří Honěk a Kamil Andree.

Čtěte také:

Hartenberg z Babišova fondu kupuje prodejce spodního prádla Astratex

ANO bude spěchat, říká Babiš. Dohodu s ČSSD chce do konce příštího týdne

Průzkum: Podpora ANO mírně poklesla, přesto by hnutí volby vyhrálo

Babiš zůstává nejoblíbenějším stranickým předsedou, za ním jsou Bartoš a Okamura


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).