Menu Zavřít

Hartenberg z Babišova fondu kupuje prodejce spodního prádla Astratex

3. 4. 2018
Autor: Astratex

Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), kupuje majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Prodej ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

Astratex funguje od roku 2000, výhradně prodeji přes internet se firma začala věnovat o pět let později. Většinu jejího sortimentu tvoří dámské spodní prádlo a plavky, prodává ale také ložní prádlo. Momentálně je v online prodeji spodního prádla lídrem na trhu v Česku, na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku, působí také v Maďarsku, Bulharsku a Rakousku. Společný sklad se nachází v Náchodě.

Tržby společnosti vzrostly v uplynulém roce o více než 35 procent na téměř 600 milionů korun. Firma očekává, že miliardového obratu dosáhne do tří let. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, podle odhadu Hospodářských novin by měl fond za 51 procent firmy zaplatit několik set milionů korun.

„O vstupu do e-commerce jsme uvažovali již nějakou dobu. Předtím, než jsme se poprvé setkali s akcionáři společnosti Astratex, jsme zvažovali několik potenciálních investic v online segmentu,“ uvedl investiční manažer Hartenbergu Jozef Kováč. Astratex by podle něj měl dál pokračovat v evropské expanzi.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy Hartenberg akvizicí vhodně a perspektivně diverzifikuje své portfolio. Spodní a ložní prádlo představuje sázku na jistotu - lidé jej budou kupovat vždy, v časech ekonomicky příznivých i nepříznivých. „Poptávka jak po ložním, tak spodním prádle tak bude sílit už jen z toho důvodu, že chudší země EU budou dohánět ty vyspělejší. To, že se v případě Astratexu jedná o e-commerce platformu, pochopitelně umocňuje konkurenceschopnost celého podniku a dále zlepšuje jeho vyhlídky,“ dodal Kovanda.


Když dítě, tak od Babiše. Byznys s umělým oplodněním v Česku kvete

Běhají mezi námi. Dětí ze zkumavky v populaci přibývá stejným tempem jako neplodných párů. Podle odhadů se jich ročně v Česku narodí kolem pěti tisíc.


Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil Babiš spolu s Jozefem Janovem, bývalým investičním ředitelem Penty. Fond investoval v poslední době mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Působí rovněž v oborech biotechnologií či potravinářství a nedávno koupil podíl v leteckých opravnách Avia Prime.

Fond naopak nedávno prodal svoji společnost FutureHealth, která měla v Opočně a v dalších městech vybudovat zařízení intenzivní následné péče a rehabilitace.

BRAND24

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Přečtěte si také:

Holding Hartenberg napojený na Babiše prodal síť klinik FutureHealth

Ejdž ár Andrej

Soumrak nad babstapem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).