Menu Zavřít

Nejvyšší infrastrukturní investice v dějinách Kanady: do vývozu LNG jdou stovky miliard

2. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Obří kanadský projekt vývozu zkapalněného zemního plynu může být zahájen. Po sedmi letech úsilí investici schválilo všech pět partnerských firem. Ve světovém měřítku jde o první nový projekt svého druhu od roku 2013 a největší jednotlivou investici do infrastruktury v historii Kanady.

Stavba začne ihned, vývoz plynu má být zahájen do roku 2025. Výši celkové investice LNG Canada v dnešním oznámení neuvádí, podle dřívějších odhadů má činit 40 miliard kanadských dolarů (přes 693 miliard korun).

Projekt LNG Canada se stane nejrychlejší cestou pro přepravu zemního plynu ze Severní Ameriky do Asie. LNG Canada bude s to dostat náklad plynu z Kutimatu v Britské Kolumbii do Tokia za asi osm dní, zatímco z Mexického zálivu trvá přeprava 20 dní, napsala agentura Reuters

Právě Asie se má nejvíce podílet na růstu poptávky po zemním plynu v příštích letech. Podle společnosti WoodMac se do roku 2025 zvýší na 450 milionů tun z 290 milionů v roce 2017.

Konečné investiční rozhodnutí do dneška oznámily už všechny podílnické firmy: Royal Dutch Shell, Petroliam Nasional Bhd, PetroChina Co Ltd, Korea Gas Corp (Kogas) a Mitsubishi Corp. Shell se na společném podniku LNG Canada podílí 40 procenty, Petronas 25, PetroChina a Mitsubishi mají po 15 a podíl Kogasu činí pět procent.

Vývoz bude zahájen v objemu 14 milionů tun ročně, později by se podle agentury Bloomberg mohl zvýšit až na 26 milionů tun.

EBF24


Evropa se chystá obrátit naruby finanční svět: důležité nemají být výnosy, ale ekologičnost investic

 Banky pod zelenou kuratelou, ilustrační foto


Dále čtěte:

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

Žíznivé aerolinie: letecká doprava enormně zvýší poptávku po ropě, tvrdí OPEC

Dřevo jako uhlíkově neutrální zdroj? Brusel může způsobit masivní kácení lesů

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).