Menu Zavřít

„Ropáci“ Shell a Exxon varovali v tajných zprávách před změnami klimatu už v 80. letech

26. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Už v roce 1982 došla ropná firma Exxon v interní zprávě k závěru, že v roce 2060 bude hladina CO2 v atmosféře dvojnásobná proti období před průmyslovou revolucí. Očekávala zvýšení průměrné teploty o více než dva stupně Celsia oproti roku 1982. Společnost Shell v roce 1988 vypracovala projekci, že se koncentrace CO2 zvýší dvojnásobně do roku 2030. Ropné společnosti připouštěly už před rokem 1989 souvislosti mezi spalováním fosilních paliv a změnami klimatu.

Z důvěrných firemních dokumentů vyplývá, že velké ropné společnosti už v 80. letech věděly o tom, že používání fosilních paliv má vliv na růst objemu skleníkových plynů v atmosféře a způsobuje změny klimatu.

V roce 1982 americká firma Exxon předpokládala, že se koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře zdvojnásobí do roku 2060 oproti hodnotám před průmyslovou revolucí. To povede k tomu, že se globální průměrná teplota zvýší o dva stupně Celsia oproti roku 1982.

Interní zpráva britsko-nizozemské firmy Shell z roku 1988 také upozorňuje na nebezpečí globálního oteplování. Dvojnásobné zvýšení koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře projektovala už do roku 2030.

„Interně tyto společnosti nepopíraly vazby mezi svými produkty, globálním oteplováním a ekologickými škodami,“ napsal v deníku The Guardian Benjamin Franta, jenž se zabývá studiem historie klimatické vědy a politiky.

Tání Antarktidy, ničivé povodně

Firma Shell předpokládala, že se hladina světových oceánů zvýší o jeden metr. Globální oteplování by mohlo také způsobit tání západoantarktického ledového příkrovu, které by vedlo ke zvýšení hladiny moře o pět až šest metrů. Firemní analytici v roce 1988 varovali před zánikem specifických ekosystémů, upozorňovali na častější výskyt ničivých povodní a zaplavení nízko položených zemědělských ploch. Společnost Shell dospěla k závěru, že změny klimatu mohou být největší v zaznamenané historii.

Firma Exxon rovněž varovala před extrémním nárůstem hladiny moře a vznikem nových pouští, například na americkém Středozápadě. Nicméně v době studené války zpráva zdůrazňovala, že následky jaderného konfliktu mezi Sovětským svazem a Spojenými státy by byly horší.

Ropné firmy neprojevily žádnou snahu, aby o možných dopadech spalování ropných produktů informovaly vládní úřady nebo veřejnost, upozornil Franta. Zpráva společnosti Shell byla zveřejněna na počátku tohoto roku nizozemskými novináři, studie firmy Exxon unikla v roce 2015.

BRAND24

Dále čtěte:

Žíznivé aerolinie: letecká doprava enormně zvýší poptávku po ropě, tvrdí OPEC

Dřevo jako uhlíkově neutrální zdroj? Brusel může způsobit masivní kácení lesů

Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

Sociolog Petr Vidomus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).