Menu Zavřít

Neuralink Elona Muska plánuje příští rok implantovat mozkové čipy prvním lidem. Podle Bloombergu se hlásí tisíce zájemců

10. 11. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Startup Elona Muska Neuralink získal letos povolení pro testování mozkových čipů na lidech. První žádost mu agentura FDA zamítla, ale druhý pokus už vyšel
  • V září firma zahájila nábor, ve kterém se soustředí na pacienty s paralýzou končetin. Ti mají díky nové technologii šanci na kvalitnější život, a tak se tisíce z nich na testování hlásí dobrovolně
  • Cílem Muska je provést do roku 2030 až 22 tisíc operací a zajistit, aby implantovaná zařízení fungovala v lidském mozku jako chytré fitness nástroje. Chce tak pomoci neurologicky nemocným lidem a zároveň porazit konkurenci a stát se jedničkou na trhu

Startup Neuralink založil miliardář Elon Musk v roce 2016 a od té doby své čipy opakovaně testoval na zvířatech, především na prasatech a opicích. Až letos mu americký vládní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil zapojit do studie člověka. Společnost tedy okamžitě začala hledat vhodné testery a jeden z Muskových životopisců Ashlee Vance agentuře Bloomberg řekl, že zájemců jsou tisíce.

Neuralink každopádně nyní preferuje ty, kdo trpí paralýzou všech čtyř končetin – ať už je to kvůli poranění míchy, nebo vážnému onemocnění (například v důsledku amyotrofické laterální sklerózy). Ti všichni by se podle Muska mohli díky vyspělé technologii znovu věnovat činnostem, jako je posílání zpráv či hraní her. Místo rukou a nohou jim k tomu ale bude stačit jen síla myšlenky.

Musk chce léčit obezitu pomocí mozkového implantátu. Možné to je, shodují se vědci
Přečtěte si také:

Musk chce léčit obezitu pomocí mozkového implantátu. Možné to je, shodují se vědci

Navzdory velkému zájmu tisíců potenciálních pacientů společnost stále hledá své první dobrovolníky. Zkrátka někoho, kdo je ochoten nechat si chirurgicky odstranit kus lebky, aby ho robot mohl nahradit řadou elektrod a extra tenkých drátů,“ nechal se slyšet Vance.

Operace bude provádět robot

Už v roce 2024 by mělo proběhnout prvních 11 operací a do roku 2030 jich Neuralink chystá desetitisíce. Kraniektomii neboli odstranění části mozku bude mít zpočátku na starosti lidský chirurg. Robot do tohoto místa jen implantuje čip s polymerovými vlákny, která slouží k propojení technologie s mozkem. Do budoucna by se nicméně měl celý zákrok obejít bez lidského zásahu.

Na základě zkušeností s testováním na zvířatech má celá operace trvat pouze několik hodin, přičemž vložení zařízení zabere maximálně 25 minut. Neuralink přesto pracuje na tom, aby se vše ještě zrychlilo a zefektivnilo. Vyjádření mluvčího společnosti web Business Insider nezískal, ale Vance mu potvrdil, že Musk chce zrychlit tempo tak, „jako by se svět chýlil ke konci“.

KL24

Tvrdý boj s konkurencí

Neuralink není zdaleka jedinou firmou zaměřenou na vývoj mozkových čipů. K jeho hlavním konkurentům patří například společnosti Synchron a Onward, které už mají první testování na lidech za sebou. A jak se zdá, jejich technologie skutečně funguje – v roce 2021 totiž jeden z pacientů Synchronu poslal tweet právě a jen pomocí své mysli.

Hledá se partner, zn. zvídavý. Muskova společnost Neuralink shání pomoc s pokusy na lidech, zelenou ale zatím nemá
Přečtěte si také:

Hledá se partner, zn. zvídavý. Muskova společnost Neuralink shání pomoc s pokusy na lidech, zelenou ale zatím nemá

Zaměstnanci Neuralinku každopádně varují, že se v této oblasti nesmí nic uspěchat a dávají situaci do kontextu s počátečními neúspěchy jiné Muskovy společnosti, a sice SpaceX, která se mimo jiné zabývá vysíláním raket na oběžnou dráhu Země. „Tady nepřipadá v úvahu, abychom první tři pokusy vyhodili do povětří,“ zdůraznila Shivon Zilis, ředitelka speciálních projektů Neuralinku a matka dvou Muskových dětí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).