Menu Zavřít

Společnost Disney chce ušetřit další dvě miliardy dolarů, stále prodělává na streamovacích službách

10. 11. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Disney sníží své náklady o další dvě miliardy dolarů. Americká zábavní a mediální společnost to uvedla v rámci zveřejnění čtvrtletních výsledků
  • Podle těch aktuálně výrazně prodělává třeba na streamovacích platformách, ačkoliv ztráta z nich je oproti předchozímu roku o 70 procent menší
  • Tendenci spořit projevila společnost už v únoru, kdy se rozhodla uspořit 5,5 miliardy dolarů a propustit tisíce svých zaměstnanců

Společnost Disney hodlá pokračovat v dramatickém snižování nákladů. Z těch chce umazat další dvě miliardy dolarů (necelých 46 miliard korun). K úspoře se zavázala už v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy uvedla, že plánuje ušetřit 5,5 miliardy (tehdy asi 122 miliard korun) a následně propustila tisíce svých zaměstnanců. V rámci aktuálních škrtů počet pracovníků prý snižovat nebude. Vyplývá to z oficiálního prohlášení, jež firma zveřejnila v rámci čtvrtletních výsledků.

Disney ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které začalo v červenci a skončilo začátkem října, vykázal tržby ve výši 21,2 miliardy dolarů (přibližně 466 miliard korun), což je oproti odhadu analytiků společnosti Refinitiv zhruba o sto milionů méně.

Problémová stávka i právnické boje

Peníze nadnárodní zábavní konglomerát, jenž nedávno oslavil sté narozeniny, aktuálně ztrácí v oblasti streamovacích služeb, a to navzdory skutečnosti, že se propady v této divizi již podařilo významně zmírnit. Po zdražení předplatného vzrostly tržby Disney+ a souvisejících platforem v minulém čtvrtletí o 12 procent. Jejich ztráta se tak zúžila na 420 milionů dolarů (přes devět miliard korun) z původních 1,4 miliardy (skoro 31 miliard korun) v minulém roce.

„Naše výsledky v tomto čtvrtletí odrážejí významný pokrok, kterého jsme dosáhli za poslední rok,“ konstatuje v prohlášení generální ředitel Bob Iger s tím, že je společnost připravena se opět postavit na vlastní nohy.

Strýček Skrblík úřaduje. Disney zveřejnil finanční výsledky, po vzoru Netflixu své streamovací služby zdraží a zavede reklamy
Přečtěte si také:

Strýček Skrblík úřaduje. Disney zveřejnil finanční výsledky, po vzoru Netflixu své streamovací služby zdraží a zavede reklamy

Na druhou stranu je nutné zvážit i opačný možný vývoj. Ostatně, třeba zpravodajská televize CNN informovala o tom, že budoucnost Disney aktuálně visí na vlásku, což je kromě neziskovosti streamovacích platforem zapříčiněno také právními bitkami s republikánským prezidentským kandidátem a guvernérem Floridy Ronem DeSantisem. Roli sehrála i nejistota kolem plánu nástupnictví generálního ředitele či stávka amerických herců, která 9. listopadu skončila dohodou s hollywoodskými filmovými studii, a to po dlouhých 118 dnech.

A co víc, akcie společnosti jsou s přibližně 84 dolary na nejnižší úrovni téměř za poslední dekádu. Konkrétně se od loňského listopadu, kdy se Iger vrátil na pozici generálního ředitele, snížily o osm procent, zatímco od začátku letošního roku je jejich pokles tříprocentní. 

A jak je na tom Disney ve srovnání s konkurencí? Například akcie firmy Comcast letos vzrostly o více než osmnáct procent a v případě společnosti Warner Bros. Discovery dokonce o dvaadvacet.

Nejistá budoucnost televizí

Pokud jde o následující vývoj, ten by mohla ovlivnit třeba nejistá budoucnost lineárního vysílání. Ostatně i samotnému Disney tržby v této oblasti nadále klesají. V posledním čtvrtletí meziročně o devět procent. Už dlouho se navíc spekuluje o prodeji těchto aktiv. Na intenzitě téma získalo na začátku roku, kdy o možném prodeji stanic ABC, Disney Channel, FX a National Geographic spadajících pod Disney hovořil sám Iger.

Pokles příjmů společnost zaznamenala hlavně na stanici ABC, na které se podepsala nižší sledovanost, naopak sportovní televize ESPN eviduje nejlepší sledovanost za čtyři roky. Ve čtvrtletních výsledcích vyčnívala také divize zábavních parků a výletních plaveb Disney, která ve srovnání s minulým rokem vydělala o 30 procent více, a to i přes to, že příjmy z Disney World na Floridě byly pro tentokrát slabší.

KL24

Disney překonává všechna očekávání. Jeho streamovací služba má 130 milionů uživatelů a zábavní parky praskají ve švech
Přečtěte si také:

Disney překonává všechna očekávání. Jeho streamovací služba má 130 milionů uživatelů a zábavní parky praskají ve švech

Za kladný společnost považuje také fakt, že počet odběratelů Disney+ roste. Vlajková streamovací služba v uplynulém čtvrtletí zvýšila svoji základnu předplatitelů v USA a Kanadě o jedno procento. V mezinárodním měřítku jí přibylo 11 procent platících diváků. Na druhou stranu nelze opomenout, že od svého uvedení v roce 2019 firma na streamovacích platformách ztratila více než 10 miliard dolarů.

Přesto Iger zůstává pozitivní a věří, že do konce roku 2024 dosáhne Disney+ ziskovosti. Navíc se nejedná o jedinou streamovací službu společnosti. Začátkem tohoto měsíce Disney oznámil, že od konkurenční firmy Comcast kupuje třetinový podíl v platformě Hulu, a to za 8,61 miliardy dolarů (zhruba 189 miliard korun), což z něj jinými slovy udělalo 100procentního vlastníka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).