Menu Zavřít

Trefný a osobitý motivační dopis vám může pomoci k vysněné práci

20. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz
Při hledání nového zaměstnání by vás v dnešní době nemělo překvapit, pokud po vás bude zaměstnavatel chtít motivační dopis k životopisu. Napsat správně motivační dopis, tedy tak, aby na zaměstnavatele zapůsobil, jak si pisatel přeje, není snadné. Důležitý je nejen obsah, ale i forma. Prozradíme, jak napsat motivační dopis, který na první pohled zaujme. Ať už se ucházíte o post v administrativě, chystáte se na stáž nebo jako student chcete v rámci programu Erasmus do zahraničí, zásady psaní motivačního dopisu jsou prakticky stejné. A to jak v češtině, tak i pro motivační dopis v angličtině. Hlavní zásada zní, že text musí „odsýpat“. Je třeba si uvědomit, že personalista jeho čtení věnuje třeba jen pár desítek vteřin. Pokud ho zahltíte fakty a těžkopádným stylem, své naděje spolehlivě pohřbíte. Text proto musí být stručný a přesný, ideálně na jednu stranu A4.

Vzor motivačního dopisu v roce 2021

Buďme upřímní - ideální vzor motivačního dopisu neexistuje. Jistě lze použít univerzální formulace, možná celé odstavce, ale pro své vlastní dobro by každý uchazeč měl do dopisu napsat, co ho na dané práci opravdu zajímá a proč ji chce dělat. Originální motivační dopis na personalistu rozhodně zapůsobí víc než suchý dopis plný obvyklých frází, který může být poslán do jakékoli firmy.

Pokud jste bez fantazie, stáhněte si pro motivační dopis vzor v PDF

Motivační dopis ukázka by Euro.cz on Scribd


Jakou roli hraje pro motivační dopis sloh?

Jak byste měli motivační dopis stylizovat a strukturovat? Pokud jde o formu, můžete zvolit jednoduchou variantu o třech odstavcích v duchu úvod, tělo a závěr. Tím nic nepokazíte. Druhou variantou je větší množství kratších odstavců, což dělá dynamický dojem, zejména pokud jsou odstavce tvořeny kratšími větami. Struktura s několika odstavci (maximálně sedm, prostě aby se dílo vešlo na stránku) o nanejvýš třech větách podporuje dojem, že máte vše v hlavě srovnané. S úsečností to ale nepřežeňte. Nejsme na manévrech, pořád jde o motivační dopis. Tip: Pravopisné a stylistické chyby nehází dobré světlo na autora textu, a proto si před odesláním svůj motivační dopis pořádně přečtěte, abyste se vyhnuli zbytečným chybám. Zvýšenou pozornost věnujte i chybějící diakritice (motivacni dopis, oslovení „Vazeny pane“ apod.).

Jaká je pro motivační dopis struktura?

  • Jméno a kontaktní údaje uchazeče,
  • název společnosti,
  • datum,
  • oslovení,
  • obsah,
  • rozloučení,
  • podpis.
Pokud jde o stylistiku, na místě je střízlivost. Kreativitu si mohou dovolit jen uchazeči o místo, kde se jazyková tvořivost očekává nebo je přímo vyžadována. Buďte střízliví, ale ne úplně suší. Dejte najevo, že jste člověk, ne robot.

Jak psát motivační dopis

Úvod vašeho psaní je naprosto zásadní a toto je způsob, jak získat pozornost personalisty. Je důležité si uvědomit, že zaměstnavatel hledá někoho, kdo bude umět řešit problémy nebo rozšíří jeho tým. Najděte si nedávné zprávy o firmě, z nichž se dozvíte, jakými aktuálními problémy prochází, a už v úvodní části dopisu dejte najevo, že o nich víte. Následně nabídněte řešení problému – jímž jste vy. Uveďte veškeré možné zkušenosti a přednosti, díky nimž jste na pozici ideálním kandidátem. Zaměřte se na to, jaké výhody firma ve vaší osobě získá. Závěr je pak stejně podstatný jako úvod. Musí z něj být patrné sebevědomí, erudice a zájem o společnost. Chytře zformulovanou větou ukážete svou vášeň a schopnost tvrdě pracovat, aniž byste to museli výslovně zmínit

Příklad

„Rád bych zjistil více o společnosti a chtěl bych pomoci, jak nejrychleji to půjde.“ Takto pojatým motivačním dopisem, který si zároveň zachová punc vaší originality, jistě upoutáte pozornost. Je však třeba připomenout, že motivační dopis má jen omezený vliv na konečné rozhodnutí personalisty. Může přispět jen k tomu, že budete přizváni na pohovor, a tam se bude teprve lámat chleba.
Proč se píše motivační dopis?
Motivační dopis slouží budoucímu zaměstnavateli k lepšímu poznání vás samotných. Zatímco ve strukturovaném životopise pouze zvýrazňujete své dosavadní vzdělávací a pracovní úspěchy, v motivačním dopisu máte možnost blíže popsat sebe samotného a pomoci tak personalistovi vás blíže poznat. V motivačním dopise zároveň můžete personalistovi sdělit, v čem vynikáte a proč se pro danou pracovní pozici hodíte právě vy a nikdo jiný.
Jak napsat originální motivační dopis?
Odpověď na tuto otázku pravděpodobně všichni znáte. Motivační dopis musí pocházet hlavně z vaší hlavy. Vyhněte se tak kopírování strohých vzorů motivačních dopisů, které naleznete na internetu. Tyto vzory mohou posloužit jako základní inspirace, z které můžete vycházet, a mohou tvořit jakousi kostru vašeho motivačního dopisu. Samotný obsah by měl vždy pocházet od vás.
U jakého zaměstnání se mohu setkat s psaním motivačního dopisu?
S psaním motivačního dopisu se v dnešní době můžete setkat čím dál častěji i u profesí, u kterých byste to dříve nečekali. Svůj podíl na tom může mít i aktuální pandemie Covidu-19, což přesouvá hodně pracovních pozic na home office a mnoho zaměstnavatelů se snaží přesouvat pohovory do online prostředí. Motivační dopisy tak mohou být jedním určitým prvkem, jak vás může personalista poznat, aniž byste se setkali tváří v tvář.

Dále čtěte:

Jak správně napsat životopis? Pro získání práce je to základ Výpis z rejstříku trestů: zaměstnavatelé jej často chtějí bezdůvodně. A protiprávně Nový profesní život začíná ukončením starého. Jak a kdy podat výpověď
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).