Menu Zavřít

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

20. 8. 2018
Autor: čtk

Již brzy si občané Česka zvolí své zástupce v obecních zastupitelstvech. Noví zastupitelé získají mandát ke správě obce na čtyři roky. Jelikož každý, kdo se chce voleb zúčastnit, musí hlasovat osobně, je prvním předpokladem vědět, kde může svůj hlas odevzdat. Víte, kde je vaše volební místnost? A jak je to s volebním průkazem?

Ve volbách do zastupitelstev obcí může volit každý svéprávný občan starší 18 let. V případě aktuálních komunálních voleb jde o občana, který 18 let dosáhne alespoň druhý den volby prvního kola, tj. 6. října 2018, nebo 20. října 2018 v případě druhého kola.

Kde najdete volební místnost

Volební místnosti určuje pro každý volební obvod starosta obce, zveřejnit je musí na úřední desce obecního úřadu nejpozději 15 dnů přede dnem volby, tj. 20. září 2018. Je-li ve volebním obvodě více volebních okrsků, starosta uvede, které části obce náleží do jednotlivých okrsků a přiřadí k nim adresy volebních místností.

Tradičně bývají volební místnosti ve školách, v úředních budovách nebo v jiných budovách v majetku obce a málokdy se mění. Občané tak většinou chodí volit stále „do své“ volební místnosti nezávisle na tom, zda se jedná o volby do sněmovny, do evropského parlamentu, prezidentské, krajské nebo komunální.

Otevírací doba

Volební místnosti bývají běžně otevřené v první den voleb (v pátek 5. října) od 14 do 22 hodin, ve druhý den (sobota 6. října) od 8 do 14 hodin. Tyto časy platí v prvním i druhém kole.

Pokud se nemůžete osobně dostavit do volební místnosti ze závažných zdravotních důvodů, tak starosta obce by měl zajistit vaše volební právo tak, že vás navštíví dva členové volební komise s volební urnou, abyste mohli odvolit například z nemocnice, nebo z domu. Musíte o to ovšem s dostatečným předstihem zažádat.

Voličský průkaz pro komunální volby 2018

Tušíte, že se nebudete moci zúčastnit komunálních voleb v místě svého bydliště? Pak své právo volit nebudete moci využít. Voličský průkaz se totiž pro komunální volby nevydává. Lze jej využít pro obě kola voleb prezidentských, senátních, do Poslanecké sněmovny, do Evropského parlamentu a do zastupitelstev krajů. V případě krajských a senátních voleb mají ale jen omezený význam, protože je lze použít jen v senátním obvodě, respektive na území kraje.

MMF24

Do obecních zastupitelstev nemohou volit ani občané ČR, kteří budou v době voleb pobývat v zahraničí.

Jak najít volební místnost na internetu

Řada měst a obcí zveřejňuje adresy volebních místností přidělených k volebním okrskům na svých webových stránkách či na sociálních sítích. Pokud ne, dají se využít specializované stránky s mapami, které volební místnost zobrazí po zadání adresy.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).