Menu Zavřít

Ministerstvo obrany opět nezvládlo rozpočet, zbylo mu 3,5 miliardy

10. 1. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Ani v roce 2018 se obraně nepodařilo vyčerpat všechny přidělené peníze. I kvůli nedotažení nákupu izraelských radarů MADR a zdržení dalších zakázek.

„Převážná většina nevyčerpaných prostředků spadá do oblasti programového financování. Nejvýznamnější akcí, kterou nebylo možné profinancovat, je pořízení mobilních radiolokátorů MADR,“ potvrzuje Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.

„Hlavním důvodem nečerpání dalších akcí však byly ve většině případů problémy s realizací na straně dodavatele,“ hájí Pejšek svůj resort. Upřesňuje, že jde například o zpoždění v dodání nových letounů L-159T od Aera Vodochody za 347 milionů či letištních radarů od pardubické společnosti Eldis za 329 milionů.

Loni rovněž neproběhla ani jedna splátka za čtveřici lehkých obrněných vozidel Perun, které měla do 30. listopadu 2018 dodat přeloučská firma SVOS vojákům ze 601. skupiny speciálních sil. Deník Právo informuje, že vůz neprošel vojskovými zkouškami.


Novoroční miliardy: ministři se budou učit utrácet

Armádní letiště v Čáslavi


Jak zjistil týdeník Euro, průběh zkoušek hovoří o tom, že Perun je těžší, než bylo dohodnuto, a nevyhovuje ani balistická ochrana. „Já bych to zatím mediálně řešit nechtěl, řešíme to se zákazníkem,“ reagoval Štěpán Černý, obchodní ředitel SVOS Přelouč.

A přestože se tedy ministerstvo obrany snaží vysvětlit, že za neutracené 3,5 miliardy vlastně nemůže, faktem je, že se zase opakuje trend, jenž začal za éry Martina Stropnického. Když přitom loni v únoru premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil na armádním velitelském shromáždění, zdůrazňoval, že v roce 2018 už obrana „konečně“ musí utratit všechny přidělené peníze. Což se tedy opět nepodařilo.

Oproti minulým rokům se ovšem částka o něco snížila. Zatímco předloni ministerstvo nedokázalo ze svého rozpočtu využít 4,37 miliardy, v roce 2016 to bylo 4,05 miliardy a v roce 2015 resortu zbylo 4,1 miliardy korun. Po připočtení loni nevyužitých 3,5 miliardy bude letos obrana hospodařit se 70 miliardami korun.

EBF24

Přečtěte si také:

Obrana v roce 2018: opakování starých cajdáků

Utrpení mladého Koštovala

Radary MADR ukázaly, že obrana neumí strategické zakázky

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).