Menu Zavřít

Miloš a vzpomínky na Zetor

Autor: Redakce

Snad bylo nakonec dobře, že aspoň v prvním kole prezidentské kampaně úřadující hlava státu do debat nechodila. I ty dvě debaty stačily k potvrzení faktu, že pan prezident býval nepochybně zdatným řečníkem a diskutérem. Evidentně však už dávno zapomněl, že když fabuluje a nešikovně se pak schovává tu za Höschla, tu za Kavana, může to ošklivě schytat od soupeře, který je přiměřeně „schlagfertig“. Tedy ne že by Jiří Drahoš tyhle atributy naplňoval, ale Miloš Zeman na svou převahu hrozně hřešil.

Zjevně mu to vyšlo na Primě díky atmosféře a cinklé dramaturgii, která ukázala, jak vypadá suterén, když už jsme si mysleli, že klesnout hlouběji nelze. Jiří Drahoš se evidentně nedokázal v tomhle prostředí uvolnit a jeho „fear grin“ bude jedním z nejzapamatovatelnějších obrazů z voleb. Ovšem větička o tom, že „bonmot není jednání“ byla výborná a škoda jen, že Drahoš četné nahrávky na smeč nezúročil.

ČT to včera pojala, snad ve snaze o vyvážení té ostudy na Primě, veledůstojně a debata byla v podstatě kultivovaná. Zeman byl o poznání více státnický než se svými Huróny v zádech, Drahoš jakoby si kompenzoval to „primácké příkoří“ zvýšenou agresivitou, která mu popravdě řečeno moc neslušela.

Jestli by se ale o někom dalo říct, že si vedl bystře a pohotově, pak tedy o moderátorce Světlaně Witowské, což v prezidentské debatě není zrovna veselé konstatování. Nachytala na švestkách jednoho i druhého. Nemůžu si pomoci, ale v tom nasvícení a uspořádání scény to chvílemi připomínalo nějaký iniciační obřad mariánského kultu, až to bylo vůči těm mužům na pódiu trochu nefér.

Velké finále: Drahoš, Witowská, Zeman

Vítěz debaty? Podle mnohých moderátorka Světlana Witowská

Když pan prezident hovořil o tom, jak s Nejedlým dojednali u Putina montáž traktorů Zetor v Rusku, vzpomněl jsem si na historku z natáčení. Na počátku tisíciletí jsem strávil nezřízeně mnoho času soudním vyrovnáním s věřiteli Zetoru, obstaráváním provozního úvěru a rozhýbáváním firmy, která tehdy přes rok nevyrobila ani traktor. V nějaké obskurní drbárně se pan premiér Zeman dočetl, že Zetor chce koupit Yekta Uzunoğlu, což byla samozřejmě naprostá hloupost, ale jemu nic nebránilo, aby mě a kolegu, co jsme tam byli na koberci, za to nezačal před nastoupenou jednotkou „drbat“.


Čtěte více k prezidentským volbám:

Zemanův sponzor mi dluží statisíce, stěžuje si instalatér ze Starého Kolína

Všichni Zemanovi sponzoři: stopy vedou ke Chrenkovi i k Romanu Janouškovi

Čisté ruce, Bamberg, Hitler gentleman aneb Všechny Zemanovy virózy

Klaus dal hlas Zemanovi. Drahoš je riskantní volba, řekl

Zeman, nebo Drahoš? Sledujte ONLINE druhé kolo


Věděl jsem, že to, co přijde, bude drahé, ale neměl chuť se hrbit před takovou hovadinou. Tak jsem tehdy panu premiérovi vysvětlil, že zájemcem o Zetor není Yekta Uzunoğlu, ale firma Uzel, a že pro vyloučení jakékoli pochybnosti bych ho rád upozornil, že se jedná o tureckého výrobce traktorů, nikoli o proslulého českého sexuologa. Aby snad opět nedošlo k omylu.

Můj tehdejší velmi brzký vyhazov za insubordinaci ještě urychlil fakt, že se tomu několik přítomných začalo smát, aniž by ti trubci pochopili, že smát se mohou pouze Zemanovým vtipům, nikoli těm, které jsou na jeho účet.

Jsem za to vlastně Miloši Zemanovi hrozně vděčný hned ze dvou důvodů. Jednak proto, že když nikomu nedovolíte, aby vám …. na hlavu, je to blahodárné pro sebeúctu, jednak zjistíte, že největší výhodou demokracie je svoboda více zaměstnavatelů. Jen aby nám vydržela.

MMF24

Američané mohou donekonečna rozebírat, zda je Trump „fit to rule“, to je jejich věc. Každý soudný český volič si ovšem musel – a nikoli jen ve dvou předvolebních debatách – povšimnout, jak v nestřežených chvílích, kdy vypne a přestane se kontrolovat, připomíná český prezident výrazem ve tváři nějaký reinkarnát pozdních španělských Habsburků. Kdyby byl jemný, nejízlivý a přívětivý, bylo by ho člověku líto. Přezdívku Dobrotivý mu fakt nikdo nedá a je úplně jedno, jak dlouho na Hradě ještě setrvá.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Poučení z voleb: spraví to láskyplná péče o Sudety?

Vratné lahve

Rok osmičkový

Finské mzdové náklady dokazují, že co umí růst, dovede padat. A bolí to

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Brexit na konci začátku

Comrade Bob Mugabe - velmi opožděný podzim patriarchy

Kde brát, když nejsou (lidi)?

Vyšší úrokové sazby, americký daňový velbloud a jiné novinky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).