Menu Zavřít

Migrace jako osudové téma. Merkelová vyzývá země EU k dohodě

28. 6. 2018
Autor: čtk

Dohoda o migrační politice je klíčová pro další osud Evropské unie, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu před dvoudenním summitem EU, který dnes začíná v Bruselu. Dodala, že pokud se nedohodne všech 28 zemí, bude se muset zvážit v migrační politice užší spolupráce jen několika zemí, které jsou ochotny tento problém řešit.

„Evropa má mnoho problémů, ale migrace by se pro Evropskou unii mohla stát osudovou,“ řekla dnes Merkelová před německými poslanci podle agentury DPA. Kancléřka rovněž před německými poslanci řekla, že podle ní EU nebude na summitu schopna dosáhnout dohody o společné azylové politice. O její reformu se unie snaží neúspěšně už několik let.

Pokud se země EU na společné azylové politice nedohodnou, měla by podle Merkelové v krátkodobém horizontu vzniknout „koalice ochotných“, tedy že by v této otázce měly některé země EU navázat užší spolupráci.

Spolková kancléřka rovněž prohlásila, že EU se musí snažit uzavřít migrační dohodu s africkými zeměmi, podobně jako to udělala před dvěma lety s Tureckem. Za pomoc se snížením přílivu migrantů EU Ankaře tehdy mimo jiné slíbila finanční pomoc, obnovení zamrzlých vstupních rozhovorů a zrušení vízové povinnosti pro Turky. Díky dohodě s Tureckem se masový příliv migrantů do Evropy přes Turecko a Řecko téměř zastavil, pokračuje ale nadále příliv migrantů přes Středozemní moře z Afriky do Itálie.


Čtěte také:

Firma, která vyrábí tanky a ponorky, teď vydělává i na zavírání dětí do klecí

Záchytné centrum pro mladistvé imigranty na mexicko-americké hranici v Texasu.


Merkelová také hájila svá prohlášení z roku 2015, jimiž otevřela bránu migrantům do Evropy. Za tento svůj postoj sklízí dodnes od některých kritiku. „Ve výjimečné situaci jsme řekli, že pomůžeme, a dnes, stejně jako tehdy, si myslím, že to bylo správné rozhodnutí,“ řekla Merkelová. Dodala, že lídři Rakouska a Maďarska ji tehdy osobně požádali o pomoc, když migranti začali proudit do jejich zemí.

KL24

Podle Merkelové Evropa potřebuje společné řešení. V některých otázkách podle kancléřky stále panují rozpory, ale všichni v Evropě se také shodnou, že je třeba migraci snížit, že je nutné zastavit pašeráky a posílit vnější hranice EU.

Přečtěte si také:

Migranti zachycení na moři se vrátí do Afriky, má říct summit EU

Merkelová odmítá jednostranné kroky v migraci, chce dál jednat se zbytkem EU

Kvóty nepřispěly ke smíru v Evropě, míní Merkelová. Budoucnost vidí ve flexibilní solidaritě

Kontroly na německo-rakouských hranicích vyhnaly pašeráky migrantů do Česka

Na Sorose útočí politici i v Rakousku. Kancléř Kurz se miliardáře zastal

Evropa musí kontrolovat, kdo do ní směřuje, vyzval lídry zemí EU Tusk


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).