Menu Zavřít

Marksová: Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat

24. 1. 2017
Autor: Tomáš Novák, Euro

Ministryně práce Michaela Marksová se opřela do platových nerovností v rámci EU. Podle ní není možné, aby pracovníci v Česku dál vydělávali mnohem méně než jejich západní kolegové u stejného zaměstnavatele. Řešení by měl přinést chystaný evropský pilíř sociálních práv, který by měl zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu práce a srovnání velkých rozdílů ve výdělcích za stejnou práci v členských státech.

„Není možné, aby například supermarket v České republice, na Slovensku a v Rakousku, který má stejné zboží, platil jinak za stejnou práci, aby byly rozdíly ve mzdách tak obrovské. Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat,“ uvedla Marksová.

Už loni psala kvůli nízkým výdělkům nizozemské firmě Ahold, která v Česku provozuje obchody Albert. S nizozemským velvyslancem pak o problému jednal také premiér Bohuslav Sobotka.


Jestli počítáte, na kolik vám vychází důchod, asi koukáte, jestli jste se nespletli o nulu. Tak mizerné to je. Čtěte: Proč neumíme šetřit?


Podle předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáty Burianové jsou výdělky v obchodech nízké a měly by se zvednout. Liší se mzdy i podmínky v jednotlivých řetězcích, ale také podle regionů.

Odbory si loni stěžovaly na to, že provozní pracovníci v Albertech vydělávají v průměru kolem 12 500 korun hrubého. Burianová uvedla, že se po vyjednáváních podařilo dohodnout zvýšení. Průměrná částka činí nyní asi 14 tisíc korun, uvedla odborářka. Podle vedení společnosti je výdělek vyšší, a to i o dva tisíce korun.


Čtěte komentáře Petra Holce:

Jste neschopní a utekla vám žena? Hoďte to na elity

Země feťáků. Sobotka nás vyléčí svými dávkami

Petr Holec


Na pracovní podmínky a mzdy v jednotlivých řetězcích se podle ministryně zaměřila i inspekce práce. Do několika týdnů by měla mít výsledky kontrol.

Podle Marksové by ke srovnání situace v jednotlivých státech mohl přispět připravovaný evropský pilíř sociálních práv. Záměr na stanovení pravidel, která by zajistila spravedlnost na unijním trhu práce, představil v září 2015 šéf Evropské komise. Ta předběžný návrh předložila loni v březnu. Na webu uvedla, že přetrvávající „hospodářská a sociální nerovnováha“ v členských státech může ohrozit výkonnost celku a neschopnost odstranit rozdíly může vést k nákladnějším problémům. O dokumentu se nyní v Evropském parlamentu jedná.


Kolik odvedete ze mzdy v roce 2017? Spočítejte si!


Srovnání průměrných mezd v EU zveřejnil před měsícem Český statistický úřad. Počítal s údaji za rok 2014. Výdělek českého pracovníka ]odpovídal 37 procentům částky, kterou za svou práci dostával průměrný obyvatel EU. Česká kupní síla se rovnala 59 procentům průměrné kupní síly v EU. Celkem 18,7 procenta českých zaměstnanců patřilo k takzvané „pracující chudobě“, když pobírali méně než dvě třetiny mediánové mzdy.

Roční průměrné mzdy (v korunách) ve vybraných evropských státech (rok 2014)
Bulharsko 158 480
Rumunsko 183 700
Maďarsko 284 361
Polsko 318 750
Slovensko 334 664
Česko 344 768
Slovinsko 619 713
Španělsko 754 129
průměr EU 929 900
Francie 993 556
Spojené království 1 082 487
Německo 1 126 953
Rakousko 1 167 179
Lucembursko 1 624 695
Švýcarsko 1 986 065

Zdroj: Eurostat

EBF24

Čtěte také:

Náklady na zaměstnance jsou v Česku jedny z nejvyšších v Evropě

 Krize ve stavebnictví

Smutný fakt: Česko stále zůstává montovnou Evropy

Platový rozdíl mezi bělochy a černochy je nejvyšší za 40 let

10 nejzadluženějších zemí světa: o překvapení není nouze

Britská praxe: manažeři berou 129krát víc než podřízení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).