Menu Zavřít

Země feťáků. Sobotka nás vyléčí svými dávkami

16. 1. 2017
Autor: Redakce

Ekonomika roste, firmy nabírají i nekvalifikované lidi, zvyšují se platy, lidé nakupují jak vzteklí. Takže když vláda schvaluje daňový balíček, čekali byste zrušení krizové sedmiprocentní solidární daně, nižší DPH…

Jenže se blíží volby a v ČSSD si znovu řekli, že nám pustí žilou, což je jediná medicína, již znají. Nakonec mají v tom nejlepší praxi: už několikrát museli po volbách přiznat, že na své sliby nemají peníze. Zdroje tu jsou, věřil expremiér ČSSD Vladimír Špidla, mistr socioekonomických bludů a poradce současného premiéra ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten si to proto myslí také.

Naposledy přišel s tím, že si pracující rodiče koupí tím, když jim téměř zdvojnásobí dávky na děti a rozdá je i těm s průměrným příjmem. S dětmi tím ale Sobotka neskončil. Když vláda - znovu hlavně na tlak ČSSD - v pátek oloupila všechny živnostníky s příjmy (ne ziskem) nad milion korun ročně tím, že jim sebrala výdajový paušál, nadchl se Sobotka na webu vlastní „přátelskou rodinnou politikou“.

Tou je podle něj sleva na děti pro živnostníky s ročním milionovým obratem, jimž daňový paušál zůstal. Že jiné živnostníky daňový balíček oloupí o desítky i stovky tisíc korun ročně, na to jako obvykle pozapomněl. Ne náhodou, přesně to je princip politiky ČSSD: vždycky někomu víc sebere, aby někomu jinému o míň přidala – samozřejmě svým voličům.

I když: těch poslední dobou značně ubývá, takže by k nám i v Lidovém domě mohli být shovívavější. A třeba nás nechat, ať si peníze, které vyděláme, co nejvíc rozdělíme sami. Umíme to totiž líp než politici. Sobotka teď rád mluví o vyšších platech, v nízkoplatovém Česku (nesrovnávám s Bulharskem) jistě bohulibá věc. Bohužel nepochopil, že vyšší platy lidem nezajistí brekem u zahraničních velvyslanců, kteří platy pokladních v hypermarketu považují za denní diety.

Přečtěte si o důsledcích vládní politiky:

EET plná překvapení. Stěžují si poskytovatelé půjček a slevové portály

Zavedení EET si již vyžádalo stovky obětí

Zaměstnavatele v Česku trápí nejen vysoké 25procenntí sociální pojištění, které nejvíc dopadá právě na nízkopříjmové skupiny – tedy voliče ČSSD. Jenže tu nikdy nenapadne sociální daň snížit, i když by tím těmto lidem pomohla nejvíc. V Lidovém domě prostě daně zásadně jen zvyšují. Evidentně nás mají za feťáky, které musí léčit dávkami. I dospělým proto radši nízké příjmy kompenzují tak, že jim dají peníze, které seberou jiným.

A vůbec nevadí, že to je nejméně efektivní způsob nakládání s penězi ze všech čtyř možných (od nejefektivnějšího, kdy vlastní peníze utrácíte za sebe, až po chronicky kleptomanský, kdy cizí peníze utrácíte za cizí lidi). V ČSSD prostě přemýšlejí tak, že lidi z principu musejí uplácet dávkami, protože kdyby jim místo nich nechali jejich vlastní peníze, brzy by zapomněli, že potřebují ČSSD.

Například ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Každý její nápad stojí někoho jiného hodně peněz, ten se sociálním bydlení ale všechny trumfuje. Marksová chtěla téměř všem lidem na dávkách rozdat i právo na bydlení placené jinými lidmi, dokonce kvůli tomu plánovala Centrum sociálního bydlení. To by těm s nízkými příjmy centrálně přidělovalo byty; čistě podle příjmů je takových lidí téměř 400 tisíc, podle všech kritérií ministerského návrhu asi 120 tisíc.

Centrum bydlení sice nakonec nevznikne, bláznivý nápad vám ale ukáže mentální ovzduší v Lidovém domě: Ber, rozděluj dávky a panuj. Začíná to připomínat blouznění prezidenta Miloše Zemana, jehož občas přepadne zlý sen o tom zavést i u nás skandinávský model ultra vysokých daní a jejich přerozdělování. Ve zkorumpovaném Česku by na jeho konci vypadlo 10 milionů chudáků. S „dávkovou společností“ podle ČSSD se k tomu blížíme.

BRAND24

Čtěte další komentáře autora:

Vnitro nás má za pitomce. Takže nám rozdá na obranu pistole

Jsem hnusný populista

Jestli jsou alternativou Horáček s Robejškem, nechte mi radši Zemana

Analytik Petr Robejšek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).