Menu Zavřít

Britská praxe: manažeři berou 129krát víc než podřízení

8. 8. 2016
Autor: profimedia.cz

Rozevírající se nůžky mezi příjmy bohatých a chudých jsou evidentní také v britské společnosti. Jak ukázal průzkum, manažeři ve Velké Británii vydělávají 129násobek toho, co jejich podřízení. V průměru si přijdou na 5,5 milionu liber ročně.

Sir Martin Sorrell, výkonný ředitel reklamní skupiny WPP, obdržel loni štědrou odměnu 70,4 milionu liber. Růst průměrné mzdy zaměstnanců v roce 2015 se přitom pohyboval pouze v rozmezí 1,9 až 3 procenta, uvedl britský statistický úřad.

Jak statistika upozorňuje, Británie zaznamenala od světové finanční krize spolu s Řeckem nejnižší růst mezd ze všech zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Navzdory tomu rostou platy manažerů rekordním tempem. Zatímco v roce 2014 si pracovník v řídící funkci přišel na pět milionů liber, loni vydělal o půl milionu více.

Rozdíly v životní úrovni obyvatel také byly součástí kampaně odchodu Velké Británie z Evropské unie. K odporu však vyzývají také zástupci akcionářů a trhů. „Tyto částky jsou příliš vysoké. Špatně nastavené normy se promítají i do výnosů akcionářů, kteří by měli aktivněji vystupovat proti obrovským platům manažerů. Plat těchto bossů by měl být poloviční,“ kritizuje přeplácení Cliff Weight, zástupce soukromých investorů společnosti SgareSoc.

Češi daleko pozadu

Třeba výše uvedený Sir Martin loni vydělal o 43 milionů liber, neboli 63,8 procenta více než předloni. Plat šéfa reklamní firmy činí více než 2500násobek průměrné mzdy ve Spojeném království.

Ředitel developerské společnosti Berkeley Group Tony Pidgley je podle statistik druhým nejlépe placeným manažerem. Vydělal si 23,5 milionu liber. Drží rovněž významný balík akcií firmy. Nárůst platu na dvojnásobek loni zaznamenal také Rakesh Kapoor - šéf společností Nurofen či Cillit Bang a majitel Reckitt Benckiser. Vedle čerpaných dividend pobíral také plat 23,2 milionu liber.

Manažeři jsou přepláceni v celé Evropě. Podle posledního průzkumu Pedersen & Partners mezi více než 1700 vedoucími pracovníky ve 330 společnostech v 17 zemích je průměrná základní odměna špičkového manažera 1,4 milionu eur.

BRAND24

Podle portálu platy.cz je průměrná mzda českého vrcholového manažera na úrovni 136 tisíc korun měsíčně, tedy 51 tisíc liber za rok.


Čtěte také:

Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl 852 miliard korun

Boháči chudnou. Výjimkou v regionu jsou Češi

Hlavní poražený. Ortega přišel brexitem o 6 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).