Menu Zavřít

Lithium a Andrejovy tepláky

11. 10. 2017
Autor: Redakce

Tak nám Senát a Sněmovna budou řešit lithium v haldách na Cínovci. Ministr průmyslu za ČSSD podepsal s australskou firmou memorandum, které český stát k ničemu nezavazuje, ale je to stejně skandál, protože lithium má přece těžit státní podnik Diamo a vydělat na tom miliardy, říká Andrej Babiš. Zřejmě ve vzpomínce na původní vlast a město Košice, kde vznikl v roce 1945 takový Košický vládní program, jehož součástí bylo znárodnění bank, dolů a těžkého průmyslu.

Jak se stane, že se z komunisty stane dolarový miliardář, lze historicky poměrně dobře zdokumentovat. Opačný proces dokonce na případu stejné osoby je unikátní, ale zjevně možný. Zvláště, když jde tlusté do tenkých. A to opravdu hustě.

Kauza „lithium“ vznikla pár hodin poté, co partička říkající si Šuman zveřejnila interní dokumenty banky HSBC, z nichž jednoznačně vyplývá, že konečným beneficientem firmy Čapí hnízdo byla vždy, jen a pouze jediná osoba – Andrej Babiš, který se sám za vlastníka před bankou označuje.

To už nejsou policejní podezření opřená o nepřímé důkazy. Při čerpání úvěru musí každá firma v bance, jakkoli anonymní má akcie, odhalit konečného vlastníka. Pokud nejsou zveřejněné dokumenty hodně dobrým a mimořádně rafinovaným podvrhem, což zatím Babiš, ale ani HSBC netvrdí, jde o korunní důkaz, že čerpání evropské dotace určené malým a středním podnikům byl dotační podvod se škodou velkého rozsahu, za nějž náleží trest v sazbě od pěti do deseti let nepodmíněně. A těžko hledat soudce, který bude měřit jinak.


Babišův názor našel zastánce:

V těžbě lithia by se měl angažovat státní podnik, míní Zeman

 V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia.

V této souvislosti je zcela irelevantní, kdo je skupina Šuman, jaké sleduje cíle a nakolik je to důvěryhodná partička. Identické dokumenty si totiž může vyžádat od banky policie, a jak lze dovozovat z reakce banky, také si je vyžádala a dostala. A v takovém případě si miliardář aspirující na premiérské křeslo ve volbách o příštím víkendu může nechat u svého krejčího šít miliardářské tepláky na míru a druhou sadu objednat pro manželku, kterou do toho namočil. Vyvolávání umělých skandálů kolem lithia na tom vůbec nic nezmění.

EBF24

Babišovi dnes zůstává pouze šance ovládnout politickou scénu a s nějakým kolaborantem sestavit vládu, jejíž ministři vnitra a spravedlnosti budou mít sílu zlikvidovat vyšetřovatele a dozorového státního zástupce a zahrát kauzu do autu. Nebo nějak zobchodovat s prezidentem Zemanem zastavení trestního stíhání prezidentskou milostí výměnou za podporu při druhé volbě. Se splatností samozřejmě až ex post. A pak už definitivně budeme Babišstánem, v němž schopnost krást je základním předpokladem pro politickou kariéru.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Vzkaz z Barcelony

Podle peří poznáš ptáka

Kradu, kradeš, krademe

Jak Andrej a Bohouš vzbudili Otesánka

Socani všech vyznání, neblbněte!

Pseudoandrej

Miloš omylný

Fetišisté minimální mzdy

Zelená fuška

Košile dotací a náš kabát

Kopnutí do německého kotníku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).