Menu Zavřít

S lněným semínkem opatrně, radí odborníci. Moc o něm nevíme

10. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Lněné semínko i olej jsou cenově dostupné, chutné, snadno upravitelné a navíc považované za zdravé potraviny. I proto jsou v poslední době při přípravě pokrmů poměrně populární. Odborníci jsou ale s jejich chválou opatrní.

Ve lněných výrobcích, zejména semínkách a oleji, je vysoký obsah vitamínů B, E, minerálních látek i omega 3 mastných kyselin. To jim vyneslo v poslední době populární označení superpotravina, které se vžilo spíše jako marketingový termín pro potraviny s vysokým obsahem látek, které by měly být prospěšné pro zdraví.

I když je přítomnost vitamínů a minerálních látek v produktech ze lnu nezpochybnitelná, jejich pozitivní vliv a účinky na lidské zdraví nejsou dosud do detailů prozkoumány.

Méně je více

Aby byly v nich přítomné vitamíny pro zdraví skutečně prospěšné, museli bychom lněných výrobků konzumovat větší množství. To se ale vzhledem k řadě možných nežádoucích účinků (například vyrážky) spojovaných právě s vyššími dávkami nedoporučuje. „Nemá smysl se zabývat jejich obsahem vitamínů, neboť lnu nebo lněného oleje nesmíme požít mnoho, jinak běda. Alergie jsou časté,“ uvedl pro Euro.cz specialista na výživu Jiří Hotzký.


Co škodí více? Cholesterol, nebo léky na jeho snižování? ilustrační foto


Dodal, že o pozitivních ani negativních účincích lnu toho ještě příliš nevíme. „Omega 3 mastné kyseliny ve lněném oleji jsou, ale jejich přeměna na skutečně účinné látky omega 3 kyseliny je velmi složitá a probíhá v našem organismu jen s malou pravděpodobností - nejvýše do tří procent,“ uvedl odborník s tím, že využití zdraví prospěšných látek ze lnu i semínek je velmi malé a navíc závisí na konkrétním člověku.

Klíčové je u potravin ze lnu pečlivě hlídat zkonzumované množství. Například zvýšená konzumace lněného oleje se může projevit průjmy, žaludečními křečemi či apatií, u lněného semínka jsou nežádoucí účinky ještě „pestřejší“.

Dvě lžíce a dost

Podle lékaře a foodblogera Martina Kuciela jsou rizikovým faktorem například ve lněném semínku se vyskytující kyanidové sloučeniny. Za bezpečnou dávku lněných semínek lze podle něj v této souvislosti považovat asi dvě polévkové lžíce (60 gramů) denně.

Konzumujete výrobky ze lnu?

Dlouhodobá konzumace lněných semínek s sebou nese ale i další rizika, například snížení koagulační schopnosti a s ní související možnosti vyvolání krvácení. Těhotné a kojící ženy by lněné semínko neměly konzumovat zejména kvůli přítomnosti lignanů, látek, které v těle podobně jako fytoestrogeny imitují funkci estrogenů.

Za superpotravinu by lněné semínko neoznačila ani nutriční terapeutka Hana Střítecká. „Já si pod pojmem superpotravina představuji něco, co obsahuje vše pro tělo potřebné a ne jen některou složku, byť ve vysoké koncentraci. Raději volím pojem zdraví prospěšné potraviny. Mezi ně určitě lněné semínko patří,“ uvedla pro redakci s tím, že v semínku najdeme jak omega 3 nenasycené, tak jejich příbuzné a velmi prospěšné omega 6 mastné kyseliny.

Pokud si podle ní dopřejeme lněné semínko například v podobě jedné kávové lžičky denně na zpestření jogurtu či salátu, nežádoucích účinků se nemusíme obávat. „Kdo by se však měl nejen lněným, ale i jiným semínkům vyhnout a volit je formu oleje, jsou osoby, které trpí zánětlivým onemocněním střev,“ doplnila odbornice.


Je sója zdravá? Jak pro koho, ovlivňuje totiž hormony

ilustrační foto


Právě v případě lněného oleje se podle ní není třeba obávat zdravotních rizik. Zvýšená krvácivost a další negativní důsledky by prý mohly hrozit až při předávkování, nikoliv při běžných dávkách získaných z potravy. Stejně tak je tomu podle Střítecké u zácpy. K té by sice konzumace lněných výrobků přispět mohla, pouze však v kombinaci s dalšími faktory, například na vlákninu a další nestravitelné složky stravy bohatým jídelníčkem a nedostatkem tekutin a pohybu.

Pozor na původ

U všech výrobků ze lnu je potřeba hlídat nejen zkonzumované množství, ale také jejich původ, balení a skladování. Semínka bychom měli kupovat pouze celá, tedy nikoliv drcená, a v nezapařeném sáčku, v němž by hrozil vznik plísní či žluknutí.

Při nákupu lněného oleje bychom si zase měli vybírat ten, který je uchováván v tmavých, neprůhledných skleněných lahvích a skladován ideálně i v obchodě v chladu.

Dále čtěte:

BRAND24

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

ilustrační foto

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).