Menu Zavřít

Je sója zdravá? Jak pro koho, ovlivňuje totiž hormony

24. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Sója a výrobky z ní jsou často opěvovány jako zdravá alternativa základních potravin, například mléka či masa. Už méně se ale mezi jejími příznivci mluví o prokazatelných negativních účincích, které má na lidský organismus.

Asi před dvaceti lety vypukl sójový boom. Výrobky ze sóji, ať už ve formě „masa“, mléka nebo třeba tofu, začali coby náhražku masa a dalších živočišných složek potravy pravidelně konzumovat zejména vegani a vegetariáni. Jako zpestření jídelníčku si ji ale oblíbili i většinoví „masožravci“.

Nejdřív samá pozitiva

V době počáteční euforie se se sójou pojila jen samá pozitiva. „O sóje se mluvilo jen v samých superlativech – jako o potravině, která pomáhá v boji proti rakovině či kardio-vaskulárním nemocem. Ovšem realita je trochu jiná. Kromě řady prospěšných látek v podobě vitamínů, minerálů, rostlinných bílkovin a vyššího podílů vlákniny, obsahuje sója i řadu látek, které jsou pro náš organismus přinejmenším nevhodné. Jedná se především o dnes poměrně hodně zmiňované fytoestrogeny,“ uvedla pro Euro.cz výživová poradkyně Lea Vršecká.

Dřívější puberta, neplodnost i rakovina?

Fytoestrogeny jsou látky, které jsou svou chemickou strukturou podobné lidským hormonům estrogenům a v organismu se tedy i podobně jako ony chovají. Zvýšená hladina estrogenů, k níž může přílišná a častá konzumace sójových výrobků vést, pak v těle může vyvolat řadu nežádoucích účinků. Například předčasný nástup puberty nebo třeba rakovinu prsu. „Zcela nevhodné je podávání sóji dětem a těhotným. V nadměrném množství by ji neměli konzumovat ani ženy v reprodukčním věku a muži,“ varuje Vršecká.


Čtěte: Opěvovaná kurkuma může zdraví i škodit. Rizikem je žloutenka

kurkuma, ilustrační foto


Zdravý, mladý člověk by se sójou měl šetřit

Sporná je i konzumace sóji pro ostatní běžnou populaci. „Pro běžného zdravého, mladého člověka je konzumace větších množství fytoestrogenů na škodu, mohou blokovat správnou funkci endogenního systému, při vysokém příjmu z potravy - když uvážíme, že sója v různých podobách se bohužel používá velmi hojně - mohou nastat problémy s plodností,“ vysvětlila pro Euro.cz nutriční terapeutka Hana Střítecká.

Častou konzumaci výrobků ze sóji lze podle ní naopak doporučit pouze ženám po menopauze. U nich tvorba vlastních estrogenů klesá a fytoestrogeny ze stravy pak fungují jako přírodní alternativa při hormonální léčbě. Snižují tak negativní projevy menopauzy a s ní souvisejícím poklesem hormonální hladiny.

U žen po menopauze má sója zelenou

„Potraviny bohaté na fytoestrogeny zcela určitě patří do pestrého jídelníčku u žen v menopauze, protože pozitivně ovlivňují kostní metabolismus, u žen mohou zmírňovat klimakterický syndrom,“ doplnila výživová poradkyně Gabriela Mádrová.
I u žen po menopauze ale platí výjimka, a to v případě prodělané rakoviny prsu či děložního čípku. „Tyto druhy rakoviny se totiž v estrogenním prostředí dobře rozvíjejí a po takzvaném vyléčení se tak opět vrací,“ upozorňuje na riziko konzumace sójových výrobků prezident Aliance výživových poradců Ivan Mach.

Sója je podle vás pro lidské zdraví:

Sója pro zvířata

Doplňuje také, že sója se rozšířila nejen v lidském jídelníčku, ale výrobky z ní je v Česku krmena také většina hospodářských zvířat. „Je pravděpodobné, že stále „estrogennější“ povaha potravinového koše se může promítat do zdravotního stavu dětí a dospělých,“ upozorňuje Mach.

Fytoestrogeny se zabývá odborná veřejnost i v zahraničí, například ve Francii. Tamější úřad pro bezpečnost potravin, životního prostředí a práce ANSES již před lety doporučil omezit obsah těchto látek v potravinách a více o nich informovat spotřebitele.

Šokující zjištění Francouzů

Právě ve Francii letos proběhl laboratorní výzkum týkající se více než pěti desítek potravinových výrobků obsahujících sóju, například sušenek, omáček či moučníků. V řadě z nich bylo zjištěno mnohonásobně vyšší množství fytoestrogenů, než doporučuje zmiňovaný ANSES. Například ve sklenici nápoje značky Cereal Bio, kterou najdeme i v Česku, bylo nalezeno 150 % maximální přípustné dávky fytoestrogenů pro dospělého. V jedné porci kuskusu se sójou značky Jardin Bio, jež je u nás rovněž dostupná, byla doporučená dávka fytoestrogenů pro dospělého překročena třiapůlkrát.


Čtěte: Co škodí více? Cholesterol, nebo léky na jeho snižování?

ilustrační foto


Fermentace má zelenou

Na základě zjištění a rad nutričních odborníků lze v případě sóji doporučit sahat spíše po její fermentované (kvašené) formě. Fermentace sóju zbaví nežádoucích látek a takto upravená sója je pro organismus lépe stravitelná a je bohatým zdrojem vitamínu K2. Ve fermentované formě si lze dopřát například sójové omáčky či sýr tempeh nebo miso pastu (ochucovadlo, pozn. red.).

Polotovary se sójou, sójové maso nebo nápoje naopak z hlediska potenciálních nežádoucích účinků doporučit ke konzumaci příliš nelze.

Kromě fytoestrogenů obsahuje sója i další rizikové látky. Níže uvádíme jejich název a možný negativní účinek na lidský organismus.

Některé další rizikové látky v sóje:
• Goitrogeny - potlačují funkci štítné žlázy
• Fytáty – snižují využitelnost živin (zejména vápníku, hořčíku, železa a zinku)
• Antinutriční látky - omezují trávení bílkovin

Dále čtěte:

BRAND24

Lepek není jed. Může ochránit před cukrovkou i dalšími chorobami

ilustrační foto

Masem a mléčnými výrobky proti infarktu. Kardiologové překvapili novou studií

Revoluce z vládní pekárny: stát rozmělní definici kváskového chleba

Nenápadná a výživná potravina budoucnosti. Obyčejné žaludy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).