Menu Zavřít

Konec éry uhlí se blíží. Těžba i spotřeba klesá už třetím rokem

20. 6. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Spotřeba uhlí ve světě již třetím rokem klesá. Podle údajů v nové energetické ročence koncernu BP loni klesla spotřeba o 1,4 procenta po snížení o 2,7 procenta o rok dříve. K velmi rychlému odklonu od nejméně ekologického paliva dochází v Británii a Spojených státech, ale za bodem zlomu je spotřeba nejspíš už i v Číně.

Uhlí je prvním fosilním palivem, jehož spotřeba pravděpodobně dosáhla vrcholu a dále bude mít sestupnou tendenci. Dříve dominantní zdroj pro výrobu elektřiny a tepla ztrácí na oblibě hlavně kvůli nepříznivým ekologickým dopadům. Zatímco emise jemného prachu či oxidů dusíku a síry škodí na lokální úrovni, oxid uhličitý je „hlavním podezřelým“ v případě globálních změn klimatu.

Velmi razantně se od spalování uhlí odvrátila Velká Británie, která (hlavně díky vysoké uhlíkové dani) dokázala srazit spotřebu během tří let o 70 procent. Spojené státy americké zaznamenaly během let 2015 a 2016 snížení spotřeby o 21 procent. Obě země nahrazují uhlí v energetice hlavně zemním plynem, v menší míře též solární a větrnou energií.


Přečtěte si o nesnadné změně energetické koncepce v Německu:

Přenosová síť v Německu byla krok od zhroucení. Problémy trvají

Stožáry vysokého napětí


Hlavní dopad na globální statistiky však má změna přístupu Číny, která spotřebovává polovinu uhlí na světě. Podle statistik BP dosáhla maxima spotřeby v roce 2013. od té doby každoročně klesá o jedno až dvě procenta. Další rozvíjející se ekonomiky – hlavně tedy Indie, Indonésie a Vietnam – však svou spotřebu dále navyšují.

Co se týká celosvětové těžby uhlí, ta podle BP dosáhla vrcholu v roce 2013 na úrovni 8,27 miliardy tun. V loňském roce již byla o deset procent nižší, konkrétně 7,46 miliardy tun.

Bod zlomu s otazníkem

Má již uhlí svůj vrchol slávy za sebou a sledujeme jeho postupný odchod ze scény? Mezi prvními přišli s tímto tvrzením analytici banky Goldman Sachs v září 2015. Upozornili na fakt, že soukromý sektor zastavil investice do nových uhelných dolů. O převzetí stávajících dolů se prý zajímají už jen „finanční supi“ zaměřující se na krachující podniky.

O dosažení „uhelném zlomu“ hovoří také v únoru zveřejněná studie autorů z Královské univerzity v Londýně. Ti jdou ve svých předpovědích ještě dále a očekávají, že okolo 2020 dosáhne bodu zlomu i spotřeba ropy. Svůj optimismus opírají o klesající cenu solárních panelů a baterií pro elektromobily.

Ale ne všichni jsou stejného názoru. Například výše zmíněný koncern BP ve svém Energetickém výhledu hovoří o brzkém nárůstu k růstové trajektorii, který potáhne hlavně zvyšující se spotřeba v Indii. Vrcholu má globální spotřeba uhlí dosáhnout okolo roku 2025, až poté ji vystřídá dlouhodobý pokles.

EBF24

Na jiný scénář vsadila Mezinárodní energetická agentura, která ještě loni hovořila o dlouhodobém růstu zájmu o uhlí. Ve své poslední prognóze uvádí, že se spotřeba stabilizuje na současné úrovni a do roku 2040 nebude výrazněji stoupat, ale ani klesat.

O trendech v energetice dále čtěte:

ČEZ do roku 2035 odstaví více než polovinu uhelných zdrojů

Hon za levnější elektřinou

Energie z uhlí do baterií. V Lužici začíná pilotní projekt Křetínského firmy Leag


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).