Menu Zavřít

Energie z uhlí do baterií. V Lužici začíná pilotní projekt Křetínského firmy Leag

13. 6. 2017
Autor: leag.de

Odklon od jádra nutí německé energetické firmy k alternativnímu přístupu ke svému podnikání. Firma Leag, kterou vlastní holding EPH Daniela Křetínského a skupina PPF Investments, představila pilotní projekt pro ukládání energie z uhlí do záložních baterií, jež mohou pomoci vykrývat výkyvy při spotřebě elektrické energie.

Obrovská úložiště energie do lithium-iontových baterií mají pomoci zvládat německé přenosové soustavě výkyvy ve spotřebě elektrické energie. Na východě země v německé Lužici firma Leag, kterou ovládá Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH) a skupina PPF Investments, představila projekt „BigBatt“.

Velkokapacitní baterie mají od roku 2018 ukládat energii z hnědouhelných elektráren. „Koncept energetického koncernu Leag ukazuje, jakým směrem se chce strategicky ubírat,“ napsal deník Lausitzer Rundschau.

Čtvrtý největší německý dodavatel energie tak hodlá posílit ve svém portfoliu kromě hnědouhelných elektráren nové technologie, aby se připojil k německé energiewende, dodal deník.

Leag v číslech
60 milionů tun hnědého uhlí ročně
8 000 MW instalovaného výkonu elektráren
Elektřina pro 15,9 milionu domácností

Zdroj: leag.de

Leag má na úložištích spolupracovat s firmou Siemens. Pilotní projekt počítá s kapacitou 40 až 50 megawattů a náklady okolo 20 milionů eur (524 milionů korun), oznámil šéf firmy Helmar Rendez v sídle firmy v Chotěbuzi.

Místo pro baterie nebylo ještě definitivně vybráno, doplnil Frank Mehlow, který je ve firmě Leag odpovědný za energetické hospodářství. Všechny hnědouhelné elektrárny koncernu přitom disponují infrastrukturou i potřebným místem.

Hnědouhelné elektrárny firmy Leag
Název Instalovaný výkon (MW)
Jänschwalde 3 000
Schwarze Pumpe 1 600
Boxberg 2 575
Lippendorf (Blok R) 920

Výstavba záložních baterií má zvýšit flexibilitu elektráren. „Chceme se zaměřit na transformaci přenosového systému a dlouhodobě jej podporovat,“ oznámil Rendez. Nový produkt i know-how chce Leag nabízet i třetím stranám.


U Drážďan chce stavět továrnu na baterie výrobce Mercedesu:

Daimler věří českému lithiu. U Drážďan postaví továrnu na baterie

 Daimler BMW


Ředitel společnosti uvedl, že jejich uhelné elektrárny umí v případě potřeby snížit výrobu elektřiny na polovinu, a opět ji zvýšit na původní úroveň v řádu pěti až šesti hodin. Jako příklad zmínil první květen, kdy elektrárny snížily výkon z 6 000 MW na 3 000 MW. Maximálně se mohou utlumit na 30 procent výkonu, cílem firmy je snížení až na 20 procent v případě nutnosti.

Hlavní téma: přenosová síť

Flexibilita energetické soustavy je nyní v Německu hlavním tématem debaty o energiewende, kdy se na jihu Německa uzavírají jaderné elektrárny a je třeba převést energii z větrných elektráren na severu země na průmyslový jih.


Jak se Německo vypořádává z novou energetickou koncepcí:

Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny

Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu


Problémy německé přenosové sítě musí řešit také Česko. Provozovatel sítě ČEPS staví transformátory, které mají toky energie z větrných parků z Německa přesměrovat na méně vytížená vedení, aby nedošlo k přetížení.

Transformátory v rozvodně Hradec u Kadaně budou celkově stát asi dvě miliardy korun. První dva ČEPS zprovoznil v lednu, druhé dva mají být připraveny do konce června.

LEAG je společná značka pro akciové společnosti Lausitz Energie Bergbau a Lausitz Energie Kraftwerke, tedy důlní a elektrárenskou divizi. Obě firmy patří českému konsorciu, které tvoří EPH a PPF Investments.

BRAND24

Související články:

ČEPS ve čtvrtletí meziročně stoupl zisk o třetinu, výnosy ale kvůli náporům z Německa klesly

Blackoutová ozvěna. Praha není připravena na delší výpadek elektřiny

Předměstí kalifornského města San Clemente ponořené do tmy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).