Menu Zavřít

Iveco ze hry. Tendr české armády za 50 miliard se obejde bez Italů

31. 3. 2017
Autor: Wikimedia Commons via CC BY 2,5

Vojsku se překvapivě zúžila množina obrněných vozidel, z nichž bude vybírat nástupce zastaralých strojů BVP-2. Osvědčená vozidla Dardo z italského Iveca už nejsou v seznamu.

Jak zjistil týdeník Euro, italská strana nereagovala na českou žádost o informace (RFI), což je zásadní podmínka pro vstup do tendru. „Bylo osloveno devět společností. Odpovědi jich zaslalo šest,“ potvrzuje Petr Medek, mluvčí ministerstva obrany.

Kromě italské techniky si tak české vojsko musí nechat zajít chuť třeba i na izraelské obrněnce Namer. Ani jejich výrobce – koncern Israel Military Industries – na RFI ve stanovené lhůtě nezareagoval.

Brzké „vypadnutí“ značky Dardo je poměrně překvapivé. Jde o techniku odzkoušenou v bojových podmínkách Iráku i Afghánistánu, italská armáda jich provozuje téměř dvě stovky.

Hlavními favority obří modernizační zakázky zůstávají vozidla CV90 (BAE Systems Hägglunds AB), Puma (PSM Project System & Management GmbH), Lynx (Rheinmetall Landsysteme GmbH) a ASCOD (General Dynamics European Land Systems).


Přečtěte si o prohlubující se spolupráci s Bundeswehrem:

Bez Německa ani ránu: tak je na tom česká armáda

Na východní frontu. Čeští vojáci se od příštího roku zapojí do předsunutého aliančního uskupení v Litvě pod vedením Němečka.


Aby mohli výrobci na úspěch svých produktů v české zakázce pomýšlet, musí se domluvit na spolupráci se státním podnikem VOP CZ v Šenově u Nového Jičína. „Aktuálně se snažíme spolupracovat s firmami Rheinmetall, General Dynamics European Land Systems a BAE Systems, kde již existuje určitý smluvní vztah. Před uzavřením smlouvy jsme s dalším zájemcem, firmou PSM,“ popisuje aktuální stav Jan Šafařík, marketingový ředitel VOP CZ.

Ministerstvo obrany chce kontrakt na 210 pásových obrněnců za 50 miliard korun pro „těžkou“ moravskou brigádu podepsat příští rok, peníze na první splátku jsou pak prý připraveny v plánu rozpočtu na rok 2019.

CIF24

Z české armády dále čtěte:

Armáda tuší zlé časy. Dojdou lidi

V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda

Nákup za 202 milionů. Vojsko dostane noční vidění

 Voják s dalekohledem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).