Menu Zavřít

V Česku vzniká unikátní bojové vozidlo. Koupí jej armáda

Autor: Jan Kouba, MOČR

Velení ozbrojených sil počítalo, že za čtveřici pancéřovaných a vyzbrojených automobilů pro 601. skupinu speciálních sil zaplatí 134 milionů korun. Podnik SVOS Přelouč je nakonec vyrobí za cenu o 40 milionů nižší.

Ministerstvo obrany objednávku čtyř vozidel podepsalo v úterý 7. března, technici v Přelouči na nich už ale pracují několik měsíců. Na vývoji speciálu Arm 7-Soft Top se podílí i samotní členové prostějovské 601. skupiny speciálních sil, pro jejichž utajené zahraniční mise jsou nová otevřená auta určena.

„Od vozidla jsme požadovali zejména protiminovou a balistickou ochranu, zabezpečující ochranu osádky, a vysokou užitnou hmotnost vozidla umožňující vedení vícedenních operací,“ vysvětluje Jan Šulc, mluvčí generálního štábu.

Nová vozidla Arm 7-Soft Top budou sloužit k vedení několikadenních bojových operací.

Nová vozidla Arm 7-Soft Top budou sloužit k vedení několikadenních bojových operací.

To znamená, že speciál Arm 7-Soft Top s motorem Mercedes musí kromě vojáků uvézt i dostatek pohonných hmot a munice. „Vozidlo odpovídajících parametrů dosud nebylo do výzbroje české armády zavedeno, proto jsme přistoupili k výběru nového typu,“ dodává Šulc, proč se vojáci rozhodli pro unikátní automobil.

K příslušníkům 601. skupiny speciálních sil by se všechna čtyři nová vozidla měla dostat v průběhu příštího roku. Celková cena činí 94,5 milionu korun.

Prohlédněte si fotky z únorového testování vojenských speciálů v Březině u Vyškova:

BRAND24

Dále čtěte:

Česká armáda má velké oči: řadu nákupů musí kvůli financím osekat

Čína v české armádě? V Přelouči se budou stavět teréňáky BAIC

Vstávej, zaspali jsme!


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).