Menu Zavřít

Inflace v březnu vzrostla o tři procenta, brambory jsou o 75 procent dražší než loni

10. 4. 2019
Autor: čtk

Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o tři procenta. Šlo o nejvyšší meziroční nárůst od října 2012, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Vyšší byly zejména ceny některých potravin, zdražila i elektřina a pohonné hmoty. Meziroční inflace se tak podle analytiků dostala na svůj vrchol a v dalších měsících začne klesat především kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku. K růstu cen zhruba polovinou v březnu přispěly podle ekonomů ceny související s bydlením.

„Zdá se velmi pravděpodobné, že březen znamenal pro inflaci v letošním roce vrchol. V nadcházejících měsících inflace zřejmě zvolní s tím, jak začne působit vysoká srovnávací hladina spojená zejména s loňským růstem cen pohonných hmot. Ve zbývající části roku spatřujeme inflaci v okolí 2,5 procenta,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly největší vliv ceny v oddíle bydlení,“ uvedl ČSÚ. O 3,6 procenta více se platilo za nájemné, o 2,6 procenta vzrostly ceny za vodné a stočné a o 3,6 procenta za zemní plyn. Zdražily rovněž lihoviny, víno, pivo a tabákové výrobky.

 Index spotřebitelských cen (meziroční změny, změny proti bazickému roku)
Zdroj: ČSÚ

V březnu byly například brambory v meziročním srovnání dražší téměř o 75 procent, pekárenské výrobky a obiloviny zdražily o 3,3 procenta a máslo o 8,6 procenta. Levnější byly vejce, ovoce a cukr, ve srovnání s únorem ale jejich zlevňování zpomalilo. Elektřina byla meziročně dražší o 11,9 procenta, teplo a teplá voda o 4,5 procenta a pohonné hmoty o 2,1 procenta.

Růst inflace je podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka odezvou rychlého růstu ekonomiky v loňském a předloňském roce. „Rychlý růst výroby vedl k vyšší poptávce po pracovních silách a při vyčerpané zásobě volných pracovních sil se tento tlak začal přelévat do vyšších mezd. Potom bylo již jen otázkou času, kdy se mzdová inflace přetaví v cenovou inflaci,“ uvedl. Dnešní údaje o inflaci ovšem nejsou důvodem k obavám, protože inflace by měla i podle něj v dalších měsících začít klesat.

KL24

Velký průzkum týdeníku Euro: Jak platí české podniky?

Výroba v závodě Škoda Auto v Kvasinách

Čtěte také:

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Průměrná mzda v Česku se blíží 34 tisícům, medián překročil 29 tisíc

Mzdové dostihy budou pokračovat i letos. Tempo ale zvolní

Pokus o optimistického průvodce českou budoucností

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).