Menu Zavřít

Hrajeme si s procenty. A s bezpečností státu

16. 7. 2018
Autor: Euro

Za čtyři a půl roku, co hnutí ANO bačuje ministerstva financí a obrany, šly výdaje na obranu z nicotných 0,91 procenta HDP na neslavných 1,11 procenta. Pokud by navyšování pokračovalo stejným tempem, na požadovaná dvě procenta bychom se dostali v roce 2036.

Pokud byl něčím poslední summit NATO v Bruselu zajímavý, tak bezpochyby českým prezidentem, který dorazil ve skutečně špatné formě. A všiml si toho celý svět. Někdo starého muže brání, někdo se mu vysmívá, někdo ho lituje.

Sedící a spící Miloš Zeman by však neměl přebít debatu o zvyšování obranných rozpočtů, která se v Belgii opět rozjela. Zástupci České republiky - jak je zvykem od roku 2014, odkdy Andrej Babiš ovládá resorty financí i obrany - se snažili argumentovat rostoucími absolutními čísly.

Že spojencům nejspíš ukazovali grafy, v nichž se nic nepíše o tom, že je třeba ze schváleného rozpočtu ozbrojených sil každý rok odpočítat nevyužité tři až čtyři miliardy korun, může být jeden problém. Tím dalším je fakt, že pokud by došlo na procenta - obecně přijímané měřítko v rámci NATO - musel by si Andrej Babiš sednout na stejně odstrčené křeslo jako klimbající Miloš Zeman.


Babiš se Trumpovi nechce podvolit. Plán růstu peněz na obranu Česka zůstane stejný

 Designovaný premiér Andrej Babiš


Od roku 2014, kdy hnutí ANO začalo šéfovat financím a obraně, výdaje na obranu vzrostly jen o 0,2 procentního bodu HDP. Tohle je přitom růst, který má být meziroční, aby se splnily stále platné sliby z minulých let. A pod které se Andrej Babiš také podepsal.

Olověná vesta už loni v březnu upozornila, že jde o fantasmagorii. Což nyní mimo jiné dokazuje i to, že dosažení výdajů na obranu v hodnotě 1,4 procenta HDP bylo zničehonic odsunuto do roku 2021. A takových překreslení zřejmě přijde víc.

MMF24

Nepsané dohody, že by někdy mohl činit český obranný rozpočet požadovaná 2 procenta HDP - například v roce 2024 - jsou proto stále z říše fantazie. Slibem spojence možná dvakrát třikrát uchlácholíš, ale počtvrté už ti neuvěří nikdo. Tyhle hrátky s procenty a čísly nemusí dopadnout dobře.

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Kůň, či Zeman?

Vtipů netřeba. Babišovy dámy se zesměšňují samy

Když si Šlechtová lehala, postel už hořela

Jak si Martin a Karla dělali z obrany dort

Karla na torpédu

Pirát, co v zásadě mluví z cesty

Ještě větší blábol, než jsme čekali

Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Karla + Miloš = Velká světová láska

Květnové osvobození generála Bečváře

Dá Babiš obranu, nebo zahraničí?

Ovčáčkova nová fronta

ANO skrouhne vojáky o 124 milionů

Jak sestřelit vrtulník vidlemi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).