Menu Zavřít

Hodnota fúzí a akvizic letos dosáhla 93 bilionů

30. 12. 2016
Autor: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Celosvětová hodnota fúzí a akvizicí v letošním roce dosáhla 3,6 bilionu dolarů (zhruba 93 bilionů korun). To představuje pokles o 17 procent oproti loňskému roku, i tak je to ale druhý nejlepší výsledek od začátku globální finanční krize v roce 2007. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times (FT) s odvoláním na údaje společnosti Thomson Reuters.

„V loňském roce převládl velký počet obrovských dohod, letos byl k vidění více soudržný proud transakcí, což je dobré pro byznys,“ uvedl FT analytik Sarkis Jebejian.

Zájem o fúze a akvizice podle listu pokračuje navzdory politické nejistotě a zvýšené pozornosti regulačních úřadů. Stojí za ním snahy podniků o rozšiřování aktivit v růstových odvětvích i možnost vypůjčit si peníze za atraktivní úrokové sazby.

Aktivita v oblasti fúzí a akvizicí letos vyvrcholila ve čtvrtém čtvrtletí, ve kterém hodnota dohodnutých transakcí dosáhla 1,2 bilionu dolarů. Přispěla k tomu říjnová dohoda americké telekomunikační společnosti AT&T o převzetí mediálního konglomerátu Time Warner v celkové hodnotě 108 miliard dolarů, která kompenzovala určitý útlum v akvizičních aktivitách čínských podniků, píše Financial Times.

KL24

Za celý rok zahraniční fúze a akvizice čínských firem vzrostly proti loňsku téměř dvojnásobně a dosáhly 220 miliard dolarů. Rekordním obchodem pak bylo převzetí švýcarské agrochemické společnosti Syngenta firmou ChemChina za 44 miliard dolarů.

Aktivita Číňanů nebo Japonců pomohla Evropě, kde objem obchodů klesl o 14 procent na 745 miliard dolarů. Mezi největší transakce na starém kontinentu patřilo převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto německým chemickým a farmaceutickým koncernem Bayerem za 66 miliard dolarů.

Přečtěte si: Česko je v objemu firemních akvizic jedničkou regionu

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).