Menu Zavřít

Kolos je na světě. Bayer koupil Monsanto za 1,6 bilionu

14. 9. 2016
Autor: wikimedia.org

Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer se dohodl na převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto. Německá společnost dnes uvedla, že v transakci, která bude největším hotovostním převzetím firmy v historii, zaplatí za světovou jedničku na trhu osiv zhruba 66 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).

Pokud spojení schválí regulační úřady, vznikne největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který bude ovládat přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů. Půjde zároveň o největší zahraniční akvizici, jakou kdy uskutečnila jakákoli německá firma.

Vedení Monsanta nakonec souhlasilo s nejnovější nabídkou německé firmy, která činila 128 dolarů v hotovosti. Bayer musel nabídku na Monsanto několikrát zvýšit z původních 122 dolarů. Poslední nabídka je 44 procent nad tržní cenou akcií Monsanta z 9. května, což je den předtím, než Bayer oznámil svou první nabídku. Obě firmy jednaly o vzájemném spojení od března.

Bayer uvedl, že společné ústředí pro aktivity na světovém trhu osiv bude v americkém St. Louis. Centrála pro ochranu plodin a výzkum na tomto poli bude v německém Monheimu.

Dohoda zahrnuje doložku, podle níž Bayer zaplatí dvě miliardy dolarů, pokud transakce nezíská souhlas regulačních úřadů. Celé převzetí má být uzavřeno do konce příštího roku. Podle analytiků společnosti Bernstein Research se šance na schválení dohody antimonopolními úřady pohybují mezi 50 až 70 procenty.

Roční vývoj akcií Monstanta:

Dosud největším hotovostním převzetí firmy v historii byla koupě americké pivovarské společnosti Anheuser-Busch belgickou InBev z roku 2008 za 60,4 miliardy dolarů, uvádí agentura Reuters. Dosavadní největší akvizicí německé firmy v zahraničí byla fúze automobilky Daimler s americkým Chryslerem z roku 1998, která oceňovala americkou firmu na více než 40 miliard dolarů.

BRAND24

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také například prostředek pro hubení plevelu Roundup a má zhruba 20 tisíc zaměstnanců. Společnost Bayer, která mimo jiné vyvinula aspirin a působí v řadě oblastí, je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu. Po celém světě má 117 tisíc zaměstnanců.

Záměr propojit agrochemii Bayeru s osivy Monsanta je nejnovějším projevem konsolidace v oboru, který reaguje slučováním na nynější propad světových cen zemědělských komodit. O totéž se loni pokoušela společnost Monsanto, když chtěla převzít Syngentu, ta ale její návrh odmítla a dala přednost nabídce od čínského státního podniku ChemChina. Spojení agrochemické produkce je i jedním z cílů fúze amerických chemických gigantů Dow Chemical a DuPont.

Bayer
Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer má již od roku 1899 patent na na lék aspirin a je například i výrobcem antikoncepce Yasminelle. Kromě výroby léků působí v řadě dalších oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a s podílem 18 procent je druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu.
Společnost založil v srpnu 1863 Friedrich Bayer a Johann Friedrich Weskott v Barmenu, který je dnes součástí Wuppertalu. Do Leverkusenu, kde má dnes Bayer sídlo, se firma přestěhovala v roce 1912. Ve městě působí rovněž fotbalový klub Bayer Leverkusen, jehož předchůdce společnost založila již v roce 1904. Ve stejném roce vzniklo známé logo společnosti, takzvaný Bayer kříž.
Tržní hodnota firmy Bayer se nyní pohybuje kolem 90 miliard dolarů. Tržby činily v loňském roce 46,3 miliardy eur, což bylo o pět miliard více než v roce 2014, a provozní zisk EBITDA 9,6 miliardy eur (o více než miliardu více než v roce 2014).
V roce 2014 Bayer koupil za 14,2 miliardy dolarů (342 miliard korun) divizi výroby volně prodejných přípravků pro péči o zdraví amerického konkurenta Merck, čímž se stal druhým největším světovým dodavatelem léků, na které není nutný lékařský předpis.
Monsanto
Americká biotechnologická společnost je s podílem 26 procent jedničkou na světovém trhu s osivy, produkuje rovněž semena pro geneticky upravované plodiny a vyrábí také například prostředek pro hubení plevelu Roundup.
Společnost byla založena v roce 1901 v St. Louis, v americkém státě Missouri, kde sídlí dodnes. Monsanto má v současnosti přes 400 poboček v 66 zemích, působí rovněž v České republice.
Její tržní kapitalizace činí zhruba 42 miliard dolarů (jeden bilion korun). Zisk před úroky a zdaněním ve finančním roce 2015 činil 2,3 miliardy dolarů (55 miliard korun), což bylo proti předchozímu roku o 11 procent méně. Tržby činily 15 miliard dolarů, v roce 2014 to bylo 15,5 miliardy dolarů.
V loňském roce se firma potýkala s poklesem cen kukuřice ve Spojených státech, což obratem omezilo poptávku po jejím nejprodávanějším produktu: osivech geneticky vylepšené kukuřice. Počátkem letošního roku firma oznámila rušení asi 16 procent pracovních míst.
Podnik v minulosti oznámil, že se potřebuje spojit s velkým chemickým výrobcem, aby mohl zemědělcům nabízet vedle osiv a herbicidů celé spektrum produktů.
V minulých letech se společnost Monsanto stala předmětem celosvětových protestů proti pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podle organizátorů protestů nejsou tyto plodiny dostatečně monitorovány a produkty vyrobeny s jejich použitím označovány. Kritiku si firma vysloužila mimo jiné i za to, jak se chová k farmářům ve třetím světě.

Čtěte dále:

Monsanto s lidskou tváří. Firma omezí pesticidy a genetické modifikace

Budoucnost potravinářství. Investory láká vertikální farmaření

Nervózní Německo čelí novým výzvám


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).