Menu Zavřít

FBI školí akademiky. Obává se čínské špionáže

11. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ochrana duševního vlastnictví je v soukromé sféře běžnou věcí. Firmy investují do zabezpečení, aby se jejich know-how nedostalo do rukou konkurence. V akademickém prostředí panuje odlišná situace – univerzity si běžně informace vyměňují. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se zde obává špionáže ze strany Číny. Zástupce univerzit proto agenti pravidelně školí.

FBI pořádá pravidelné semináře, setkání a také vydává publikace pro vedoucí pracovníky univerzit. Mají společné téma – krádež průmyslového vlastnictví. Dokumenty upozorňují na to, že Čína nehraje podle stejných akademických pravidel. Pro získávání citlivých informací používá například studenty doktorského studia. Vyplývá to z elektronické komunikace mezi agenturou a akademiky, kterou získala agentura AP.

Agenti ale také nabízejí pomoc a snaží se aktivně získat podklady pro budoucí vyšetřování. „Pokud máte podezření na kohokoliv ze zaměstnanců nebo doktorandů…. Tak připomínám, že vám mohu pomoci,“ napsal například agent FBI zástupci Iowské státní univerzity.

Z e-mailů vyplývá, že zatímco většina univerzit snahy FBI vítá, někteří akademici se obávají přílišného vměšování vlády do tradičně silně nezávislého prostředí. Důsledkem by podle nich mohlo být narušení probíhajících výzkumů nebo pošpinění dobrého jména vědců.


Jak dostat Huawei z černé listiny: američtí výrobci čipů lobbují za Číňany


Narážejí tím na případ z roku 2015, kdy profesor Siao-sing Si čelil obvinění z předávání průmyslových designů Číně. Federální prokurátoři ovšem stíhání zastavili. Siao-sing Si nyní žaluje FBI. I přesto agentura tvrdí, že zpětná vazba je pozitivní.

Že jde o střet dvou odlišných světů, potvrzuje i Richard Wood z Univerzity Nové Mexiko. „Existuje napětí mezi dvěma realitami,“ napsal Wood kolegům. Dodal, že není žádné snadné řešení, jak nastalou situaci vyřešit.

Univerzity se také obávají, aby se při upozorňování na možnou zahraniční špionáž nedopustily diskriminace. „Musíme být opatrní, abychom neporušili antidiskriminační zákony,“ napsal zaměstnanec Mississippské stání univerzity. Ale kde máme určit hranici, když se máme chránit před zahraniční kyberšpionáží, ptal se.

Vnímáte spolupráci s Čínou jako bezpečnostní riziko?

Čína představuje pro Spojené státy, podobně jako pro Česko, hlavní bezpečnostní hrozbu. „Čína během poslední dekády úspěšně ukradla naše nejlepší a nejpokročilejší technologie,“ přiznal šéf americké kontrarozvědky William Evanina.

Na bezpečnostní rizika spojená s Pekingem upozorňuje i česká Bezpečnostní informační služba (BIS). „Obchodníci, ale i třeba vědci, kteří chtějí v Číně působit a mají význam pro (čínskou) zpravodajskou službu, musí počítat s tím, že budou mít patřičnou pozornost, a to od sledování po napadení veškerých komunikačních zařízení,“ řekl šéf BIS Michal Koudelka při zářijovém slyšení v Senátu.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

BRAND24

Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).