Menu Zavřít

Jak dostat Huawei z černé listiny: američtí výrobci čipů lobbují za Číňany

17. 6. 2019
Autor: čtk

Čínská firma Huawei získala ve snaze o odstranění z černé listiny Washingtonu mocné spojence – americké výrobce čipů. Zástupci firem Intel a Xilinx se v květnu zúčastnili schůzky na ministerstvu obchodu, kde vystupovali ve prospěch čínské firmy. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zdroje obeznámené se situací.

BRAND24

Tlak na úředníky měla vyvíjet i společnost Qualcomm. Americké firmy tvrdí, že je nutné rozlišovat mezi běžnými produkty Huawei, jako jsou chytré hodinky a telefony, a síťovou technologií 5G. Právě zapojení Číňanů do budování sítí nové generace představuje podle řady odborníků bezpečnostní riziko. S tím souhlasí i sdružení Semiconductor Industry Association (SIA), které se snaží úředníkům přiblížit dopady zákazu na americké firmy. „Technologie, které nesouvisí s národní bezpečností, by do zákazu neměly spadat. Tento názor jsme předali vládě,“ řekl viceprezident pro globální strategii SIA Jimmy Goodrich.

Považujete firmu Huawei a její produkty za důvěryhodné?

Zdroj agentury Reuters potvrdil, že předmětem lobbingu není geopolitika, ani firma Huawei jako taková, ale zajištění stability v důležitém odvětví. „Účelem není pomoci Huawei, nýbrž ochránit americké firmy před škodami,“ uvedl nejmenovaný zdroj. Čínská firma loni nakoupila součástky za 70 miliard dolarů, z toho 11 miliard dolarů utratila u amerických firem.

Končící šéf Avastu Steckler: Hrozba Huawei se projeví v krizi


Proti zákazu již dříve vystoupila společnost Google, která tvrdí, že restrikce vůči Huawei přinášejí rizika pro národní bezpečnost Spojených států. „Google argumentuje, že USA přerušením obchodního vztahů s Huawei riskují vznik dvou druhů operačního systému Android: originální verze a verze hybridní. Tato hybridní verze by pravděpodobně obsahovala více softwarových závad než verze Googlu, takže by telefony Huawei mohly být vystaveny většímu riziku neoprávněného nabourání do systému,“ citoval list Financial Times jeden ze zdrojů obeznámených s obsahem rozhovorů Googlu s americkými úřady. Jednání s firmami ministerstvo nepřímo potvrdilo. „Ministerstvo obchodu běžně reaguje na dotazy společností ohledně rozsahu regulačních požadavků,“ uvedl zástupce úřadu a dodal, že rozhovory „neovlivňují zákonná opatření“. Americká vláda zařadila Huawei na černou listinu v polovině května. Nařízení znemožnilo čínské firmě kupovat americké součástky bez souhlasu vlády. Huawei považuje rozhodnutí za bezdůvodné. „Postižení firmy Huawei nejenže Spojené státy neposílí a nezajistí jim větší bezpečnost; navíc pro ně bude znamenat horší kvalitu a dražší alternativy, způsobí zaostávání USA za rozvojem (sítí) 5G a nakonec poškodí zájmy amerických společností a spotřebitelů,“ uvedla společnost. Zabezpečení státu je tragické, varuje expert na kyberbezpečnost Půlpán Dále čtěte: Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).