Menu Zavřít

Evropská komise odmítla plán rozpočtu Itálie na příští rok. Řím dostal tři týdny na nápravu

23. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise odmítla plán italské vlády na podobu rozpočtu pro rok 2019 a dala Římu tři týdny na představení nového návrhu. Odmítavý pohled komise na plán rozpočtu se schodkem 2,4 procenta při vysokém zadlužení země nezměnilo podle něj ani pondělní vysvětlení italské vlády. Odmítavý pohled komise na plán rozpočtu se schodkem 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) při vysokém zadlužení země nezměnilo podle něj ani pondělní vysvětlení italské vlády.

Je to poprvé v historii, kdy komise při hodnocení rozpočtových plánů zemí eurozóny k podobnému kroku sáhla.

„Italská vláda jde otevřeně a vědomě proti závazkům, které na sebe země vzala,“ upozornil místopředseda Evropské komise pro euro, sociální dialog, finanční stabilitu a kapitálové trhy Valdis Dombrovskis. Porušování pravidel podle něj může na první pohled vypadat lákavě, může nabízet iluzi svobody. „Je lákavé snažit se vyléčit dluh novými dluhy. Ale v určité chvíli je třeba dluh splatit,“ dodal.

Podle komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierra Moscoviciho by rozhodnutí nemělo nikoho překvapit. Hlavní obavy má komise především z výše schodku, úrovně dluhu v kombinaci s možnostmi růstu italského hospodářství.


Přečtěte si komentář: Záchranář Salvini

 Páral


Plánovaný rozpočet, kterým se koaliční vláda premiéra Giuseppa Conteho snaží plnit předvolební sliby, zahrnuje například zavedení základního příjmu pro chudé či snížení věku odchodu do důchodu.

Rozpočtové plány Říma okamžitě po publikaci vyvolaly kritiku ze strany EU i obavy mezi investory. Zadlužení Itálie v současnosti přesahuje 131 procent HDP. Pro každého občana této jihoevropské země tak představuje zátěž přibližně 37 tisíc eur. Náklady na obsluhu dluhu zhruba odpovídají výdajům země na školství.

Dluh Itálie je po dluhu Řecka v eurozóně druhý nejvyšší a Moscovici jej dnes označil za „nepřítele italské i evropské ekonomiky“. Jeho snížení musí být pro Itálii strategickou prioritou, což ale nyní odmítnutý návrh neukazuje. Eurozóna je postavena na vzájemné důvěře členských zemí, podotkl Dombrovskis.

Moscovici dnes upozornil, že komise nehodlá zpochybňovat priority italské vlády například při snaze podpořit investice či boj s chudobou. „Mnohé z nich dávají v italském kontextu smysl a komise do domácích rozhodnutí italské vlády nechce nijak vstupovat,“ řekl.

„Co nás ale znepokojuje jsou dopady této rozpočtové politiky na italské občany, na lidi,“ dodal eurokomisař.

CIF24

Dále čtěte:

Itálie povoluje opasek. Vláda razantně prohloubí zadlužení, euro oslabuje

Místo spontánnosti kalkul. Salviniho příspěvky na facebooku řídí algoritmus

Podělte se s námi o migranty, nebo budeme vetovat rozpočet EU, hrozí Itálie

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Jestliže kdokoli mluví o Marshallově plánu pro Afriku, měl by vědět, do čeho jde

Makrooko Miroslava Zámečníka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).