Menu Zavřít

Itálie povoluje opasek. Vláda razantně prohloubí zadlužení, euro oslabuje

28. 9. 2018
Autor: čtk

Nová italská vláda navrhla na příští rok schodek státního rozpočtu 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). To je třikrát více, než byl cíl předchozí vlády. Stejný deficit plánuje také v letech 2020 a 2021. Zpráva zřejmě vyvolá konflikt s Evropskou komisí a způsobila výprodej italských státních dluhopisů a pokles akcií.

Itálie má kumulovaný dluh ve výši 130 procent HDP, což je nejvíce ze zemí Evropské unie. Země je pod tlakem EU, aby omezila své výdaje kvůli obavám, že by mohla vyvolat novou dluhovou krizi v eurozóně.

Čtyři měsíce stará italská vláda ve čtvrtek v noci rozhodla, že deficit bude v příštích třech letech 2,4 procenta HDP, aby mohla financovat vysoký nárůst výdajů na sociální zabezpečení, snížení daní a zvýšení investic do veřejné infrastruktury. To znamená vítězství šéfů vládnoucích stran nad ministrem hospodářství Giovannim Triou, nestranným odborníkem, který původně chtěl, aby se deficit rozpočtu příští rok snížil na 1,6 procenta HDP. Doufal, že tak uspokojí požadavky EU, aby Itálie postupně snižovala svůj schodek a snížila dluh. Vláda však tlačila na vyšší schodek, aby mohly vládní strany splnit své předvolební sliby.

Kumulovaný italský dluh ve vztahu k HDP:


source: tradingeconomics.com

Rozhodnutí kabinetu je výraznou změnou směru předchozí středo-levé vlády. Jejím cílem bylo snížit příští rok rozpočtový deficit na 0,8 procenta HDP a v roce 2020 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu.

Jednání vlády, které se uskutečnilo ve čtvrtek pozdě v noci, mělo za cíl stanovit vládní hospodářské a finanční cíle na příští tři roky. Vláda však nakonec zveřejnila pouze cíle rozpočtu, o cílech hospodářského růstu a výše veřejného dluhu neinformovala.

BRAND24

Italský rozpočet oslabil euro
Euro dnes poprvé po dvou týdnech kleslo pod 1,16 USD. Investoři na devizovém trhu reagovali na návrh italské vlády prohloubit schodek státního rozpočtu. Politické spory kolem rozpočtu vysoce zadlužené Itálie zabrzdily nedávné oživení eura vůči dolaru. Ve čtvrtek euro kvůli obavám o výši italského deficitu zažilo nejvyšší denní propad za téměř dva měsíce. Finanční trhy se obávají, že výdajové plány nové vlády zvýší zadlužení země, které je v poměru k ekonomickému výkonu druhé nejvyšší v eurozóně.

Koaliční strany tvrdí, že jejich prioritou není plnění cílů dohodnutých již dříve s Bruselem, ale financování jejich politik, jako základní mzdy pro chudé a snížení minimálního věku odchodu do důchodu. Deficit 2,4 procenta HDP je také v souladu s pravidly EU, které stavují, že deficit nesmí přesáhnout tři procenta HDP. Itálie však slíbila Bruselu, že výrazně sníží svůj schodek, aby omezila obrovský dluh.

Evropská komise dnes uvedla, že zhodnotí rozpočtové plány Itálie spolu s plány dalších členských zemí eurozóny po 15. říjnu, což je termín, do kterého mají jednotlivé země své plány formálně předložit EK.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).