Menu Zavřít

Doprava v roce 2050 podle BMW: elektrokola řízená umělou inteligencí

28. 11. 2017
Autor: BMW Group

Za tři desítky let by měli lidé v přecpaných městech vsadit na elektrická kola. Alespoň tak si to představuje mnichovská automobilka BMW, která představila projekt Vision E³ Way. Samostatný systém pro elektrokola má mít rychlostní omezení na 25 kilometrů za hodinu kvůli bezpečnosti.

Speciální silnice pro jízdu na elektrokolech je základem koncepce automobilky BMW dopravy budoucnosti ve městech. Vychází zejména z předpokladu, že jen v Číně bude do roku 2050 žít v rozsáhlých městských aglomeracích více než miliarda lidí, kteří se budou chtít přesouvat z jednoho konce města na druhé bez toho, aby stáli hodiny v dopravní zácpě.

Projekt Vision E³ Way počítá s tím, že se ve městech vybudují speciální koridory pro elektrická kola, které budou nezávislé na současné dopravní infrastruktuře. Přístupné budou právě jen pro „elektrobikery“. Cyklotunely budou mít vlastní klimatizaci a větrání. Kola budou k zapůjčení u vstupů do tohoto systému.

Vizualizace projektu Vision E³ Way:

„Naším cílem je spojit udržitelnou a efektivní mobilitu s vysokou kvalitou života ve městech. K tomu využíváme nové technologie a také kreativitu, abychom dospěli k inovativním řešením,“ řekl k projektu Gerd Schuster, vedoucí výzkumu nových technologií a inovací u německé automobilky.

Na projektu pracují odborníci v Šanghaji, Tokiu, Soulu a kalifornském Mountain View. Koncept má řešit problémy velkých měst se znečištěným vzduchem a také dopravními zácpami. Silnice pro elektrokola by měla ulehčit stávajícím komunikacím.

Bezpečnost účastníků má být zajištěna omezením maximální rychlosti na 25 kilometrů v hodině. Celý systém má být řízen umělou inteligencí, aby byl co nejefektivnější. Bude propojen s nákupními centry a stanicemi metra.

Právě nejlidnatější země světa se má stát podle inženýrů z BMW globálním inkubátorem světových inovací v oblasti mobility, je přesvědčen Markus Seidel, šéf technologické kanceláře BMW v Číně.


Jaké další projekty slibují revoluci v osobní dopravě?

Doprava budoucnosti: kdo a co bude konkurovat hyperloopu?


Koncept Vision E³ Way by však podle výrobce automobilů neměl úplně vytlačit výrobu dvoustopých vozů a má být jednou z možných odpovědí na otázku, jak se bude lidstvo v následujících dekádách přepravovat. „Naší snahou je být i v oblasti inovací a technologií stále na prémiové úrovni,“ tvrdí Rainer Daude, který u BMW řídí speciální projekty pro mobilitu.

Výraz prémiový má znamenat také nekomplikovaný, pohodlný, bezpečný a bezemisní způsob dopravy, dodal mnichovský výrobce ve své tiskové zprávě.

V roce 2016 skupina BMW, která se zaměřuje na prémiové vozy, vyrobila 2,4 milionu automobilů a 145 tisíc motorek. Obrat měla ve výši 94,16 miliardy eur (2,4 bilionu korun).

BRAND24

Dále čtěte:

Další rána dieselům? Daimler nabídne elektrododávky pro řemeslníky

Konec spalovacích motorů: domácí firmy jsou ve střehu

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Elon Musk s herečkou Amber Heardovou v květnu 2017.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).