Menu Zavřít

Dohoda o brexitu je stále možná, mám optimistické náznaky, tvrdí Tusk

11. 10. 2019
Autor: čtk

Země Evropské unie mají optimistické náznaky, že dohody o vystoupení Británie z Evropské unie lze dosáhnout. S odkazem na čtvrteční jednání britského premiéra Borise Johnsona s předsedou irské vlády Leem Varadkarem to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. K jednání se dnes sešel i britský ministr pro brexit Stephen Barclay s unijním vyjednavačem Michelem Barnierem, který schůzku označil za konstruktivní.

„Dostal jsem od irského premiéra slibné signály, že dohoda je stále možná,“ řekl Tusk během dnešní návštěvy Kypru. Dodal, že při čtvrtečním jednání oba politici „poprvé viděli cestu k dohodě“.

Johnson ani Varadkar po čtvrtečním setkání žádné podrobnosti možné shody nezveřejnili a Tusk dnes zdůraznil, že zatím „neexistuje záruka úspěchu“.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Šéf unijních summitů podotkl, že Johnsonovi před týdnem zdůraznil, aby Británie do dneška předložila nový návrh, jinak nebude možné dohodu schválit na schůzce lídrů členských zemí plánované na čtvrtek a pátek příštího týdne.

O možném sblížení postojů obou stran jednali dnes dopoledne v Bruselu Barnier s Barclayem. Vyjednavač EU po schůzce novinářům řekl, že byla konstruktivní, detaily však stejně jako mluvčí EU odmítl sdělit.


Brexit bez dohody není dobrá cesta, říká Cameron. Na prohrané referendum myslí každý den

 Britský premiér David Cameron (Zdroj: čtk)


„Pracujeme na dohodě. Pokud bude vůle, stále k ní existuje cesta,“ reagovala mluvčí na dotazy, zda Londýn předložil nové návrhy. Podrobnosti teď Barnier sděluje diplomatům členských zemí.

Současný termín odchodu Británie z EU je stanoven na konec října. V případě krachu jednání o dohodě může Londýn požádat o odklad brexitu, což je varianta, ke které unijní země přistupují s opatrnou otevřeností. Johnson ale tvrdí, že svou zemi vyvede z EU koncem tohoto měsíce i bez dohody s unií, ačkoli takovou možnost mu zakazuje zákon schválený minulý měsíc britským parlamentem.

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

MMF24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).