Menu Zavřít

Desatero dovedností, které vám letos pomůžou k povýšení

5. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Na startu nového roku má řada lidí snahu leccos změnit. Oblíbená předsevzetí se týkají zejména zdraví, životosprávy či zbavení se zlozvyků. Mnozí ovšem chtějí změnit svou práci nebo alespoň pozici, aby si polepšili a byli v životě spokojenější. Předčtěte si deset dovedností, které vám k vytouženému povýšení pomohou.

Postup po kariérním žebříku je pro mnohé jedním z nejdůležitějších životních cílů. Ovšem říct si svému šéfovi o povýšení nemusí být vůbec jednoduché. Pokud se zaměstnanec sám odhodlá a o změnu pozice si řekne, měl by mít žádost dobře podloženou. Podívejte se na dovednosti, které nejvíce oceňují manažeři a vedoucí pracovníci oslovení webem GlassDoor.com.

1: Spolupráce

„Spolupráce s týmy napříč společností vždy vyniká,“ tvrdí D. G., manažer výcviku ve společnosti Oracle Cloud. Čím více kolegové budou oceňovat váš přínos, tím větší šance je, že se o tom dozví i šéf. Dobré je se poptat po oddělení, jestli někdo nepotřebuje pomocnou ruku. Prostě a jednoduše nestačí se soustředit jen na vlastní práci.

2: Osobní nasazení

Ač to na první pohled může vypadat, že princip osobního nasazení jde proti prvnímu bodu, není tomu tak. Manažeři mají rádi pracovníky, kteří umějí a zejména chtějí převzít zodpovědnost za svěřený projekt. To se podle spoluzakladatele firmy Happie Phila Fremont-Smitha projevuje snahou vyvinout maximální úsilí k dokončení úkolu. Například zůstat přesčas, být kreativní nebo mobilizovat zdroje. „Nasazení vychází z osobního tahu na branku,“ dodal Fremont-Smith.

3: Úsilí

Při výběru kandidátů na povýšení nemusí nutně rozhodovat pouze kvalifikace či zkušenosti. „Povýšila jsem snaživé méně kvalifikované zaměstnance místo plně kvalifikovaných, kteří ale pracovali s minimálním nasazením,“ konstatovala šéfka marketingu Janelle L.. Pokud si chce člověk vysloužit povýšení, nestačí jen pracovat na autopilota.


Jak si říct o vyšší plat: důležité je načasování a dobré argumenty

 Přijímací pohovor


4: Spolehlivost

Dokažte svým kolegům i šéfovi, že je na vás spoleh a mohou s vámi počítat. Spolehlivost, přesnost i schopnost prezentovat své výsledky jsou vlastnosti, které pomohou na cestě za povýšením.

5: Poučení z chyb

Všichni chybujeme, nikdo není dokonalý. Pravým uměním je schopnost se z chyb poučit, a získat tak alespoň nějaké pozitivum ze selhání. Tento princip se v některých společnostech stal součástí firemní kultury. „U nás jsou zaměstnanci povzbuzováni k tomu, aby zkoušeli nové věci, a pokud nefungují, chybu oslavíme pro přínos, který poučení z ní představuje,“ popsal Fremont-Smith atmosféru ve své firmě.

6: Otevřený dialog

Usilovat o povýšení potají nemusí být vždy nejlepší plán. Sice se tím vyhnete závisti a uštěpačným poznámkám ze strany kolegů, riskujete ale, že se šéf nemusí o vaší snaze vůbec dozvědět. Podle manažera výcviku D. G. je dobré vést otevřený dialog nejen s nadřízeným, ale také s vaším mentorem na pracovišti (samozřejmě pokud nějakého máte). Získáte tím jistotu, že všichni vědí, kde se zrovna v kariéře nacházíte, kam míříte a co je nutné pro dosažení vašeho cíle udělat.


Pracovní pohovor v naprosté tmě: Aldi chce odbourat předsudky

Pohovor potmě jako zbraň proti předsudkům


7: Samostatnost

Se schopností pracovat samostatně je spojena i delegace povinností. Dobrý manažer musí umět práci správně rozdělit. Manažer mediální firmy Kevin C. doporučuje převzít některé povinnosti z pozice, o kterou se ucházíte. „Ukáže to vaše porozumění nové roli a ochotu tvrdě pracovat, abyste jí dosáhli,“ dodal.

8: Upřímnost

V zaměstnání byste nikdy neměli lhát, tím méně pokud usilujete o povýšení. Nemá cenu předstírat, že znáte odpovědi na všechny otázky, které zaznějí. Pokud vám není něco jasné, ptejte se, radí manažer výcviku D. G.


Všichni chtějí home office, ale ne každý to zvládne. Kdo má na to pracovat z domova?

 Práce z domova, ilustrační foto


9: Tvrdá práce

Spolupracovníky, kteří se jen vezou, nemá nikdo rád. Už při vašem nástupu by vám mělo být vysvětleno, jaké jsou vaše povinnosti a co se od vás očekává. Pro rychlý kariérní postup je nanejvýš vhodné se snažit nad rámec vaší pracovní náplně. Dobré je také pozorovat úspěšné kolegy a ty, kteří jsou povyšováni, a odkoukat tajemství jejich úspěchu. Ve firmě Happie fungují jasná pravidla pro povyšování. „Máme jasně dané požadavky pro dovednosti a přístup k povinnostem, které jsou nutné pro povýšení,“ uvedl Fremont-Smith. Když zaměstnanec dosáhne těchto kvalit, oceníme jeho úspěch povýšením, dodal.

MMF24

10: Kreativita

Neotřelost, novátorství, jiný pohled na věc. Tyto schopnosti vás jasně odliší od kolegů a manažeři je oceňují. Dobré je také přicházet s vlastními projekty. Pokud při jejich realizaci narazíte na problémy, je dobré při prezentování nadřízenému nabídnout řešení, poradil D. G.

Dále čtěte:

Nepracovat a inkasovat. Sen programátorů má i odvrácenou stranu

Nové korporátní psycho? Ranní hledání volného stolu

Jak najít vhodnou práci? Doporučení známého si oblíbili i zaměstnavatelé

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

Manažerův průvodce po benefitech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).