Menu Zavřít

Co bude s vrtulníky? Hnutí ANO zadělalo Česku na mezinárodní skandál

Autor: Archiv

Nové vrtulníky budou lehčí, víceúčelové, první část by jich měla být pořízena do roku 2018. Taková slova pronesl v prosinci 2013 Petr Pavel, tehdejší náčelník Generálního štábu. A jak to vypadá dnes? Jediné, co můžou vojáci říct s jistotou, je, že letos rozhodně žádný nový stroj nedorazí.

Ministerstvo obrany, od ledna 2014 pod vedením hnutí ANO, totiž zamýšlený nákup zašmodrchalo. „Že nové vrtáky skutečně potřebujeme, upozorňujeme ministerské úředníky už od podzimu 2011,“ krčí rameny důstojník generálního štábu. Aby nedošlo k mýlce: když voják řekne vrták, myslí tím vrtulník.

Současná situace vůbec nepůsobí dojmem, že se o nákupu jedná už více než šest let. I když ministryně v demisi Karla Šlechtová (ANO) tvrdí, že výběrové řízení zadá co nejdříve, cesta bude ještě dlouhá. Nejdřív chce srovnat původní a současnou specifikaci, podle níž armáda nové vrtulníky vybírá. Až poté určí, jak helikoptéry koupí. „Stále platí, že nebudu postupovat tak, že oslovíme pouze jeden stát,“ napsala Šlechtová týdeníku Euro minulou středu.

To je poměrně zásadní obrat. Resort ještě pod vedením Martina Stropnického (také ANO) a jeho náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala dlouho vysílal signály, že výběr spěje ke konci. Zřetelné indicie, že nejlepší variantou bude nákup amerických strojů UH-1Y Venom z texaských dílen Bell Helicopter, se nedaly přehlédnout.


Čtěte komentář k tématu:

Krycí jméno Mluvka bez odvahy

Ondřej Stratilík


Ale chyběla politická odvaha ukončit tápání a pustit se do finálního vyjednávání se Spojenými státy. Místo toho obrana uvízla ve špatně zmapovaném terénu mezivládních dohod. Bez vysvětlení škrtala jednotlivé nabídky, až jí v říjnu v rukou zůstaly jen americké belly a italské stroje AW139M.

Zůstáváme zapojeni

Jenže po prosincovém nástupu Karly Šlechtové se všechno obrací. Ministryně hlásí, že tendr není zdaleka v tak pokročilé fázi, jak se dosud uvádělo, a že marketingovému průzkumu trhu nevyhověla ani jedna nabídka.

Praha se tak kvůli Babišovým ministrům pustila do riskantní vysoké mezinárodní hry. I když už si vyžádala nabídku posvěcenou americkým Kongresem, tedy vlastně finální verzi, chystá se zřejmě dál licitovat a tvrdí, že ještě nemá jasno, jaké vrtulníky pro své letectvo chce.

Taková nerozhodnost se nemusí vyplatit. Jednak proto, že pověst Česka jako důvěryhodného mezinárodního obchodního partnera utrpí. Američané i Italové se navíc můžou cítit poškozeni.

Aktuálního vývoje se chytli dříve vyloučení uchazeči. „Pokud se zadání změní či upraví, velmi rádi připravíme novou nabídku,“ vzkazuje ústředí francouzsko-německého koncernu Airbus Helicopters.


Armádní nákupy drhnou:

Nákup izraelských radarů se komplikuje. Kvůli neschváleným dokumentům

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Ruční raketový protiletadlový systém RBS-70 Saab Bofors Dynamics


Naopak Washington a Řím působí opařeně. Aldo Amati, italský velvyslanec v Praze, jenž se v prosazování vrtulníků AW139M silně angažoval, nechce o aktuální situaci vůbec mluvit. Na dotazy nereagují ani sami zástupci italského vrtulníkového výrobce Leonardo.

„Jsme nadále připraveni zvládnout budoucí potřeby zemí střední Evropy včetně České republiky“ prohlásil mnohoznačně Joel Best, manažer Bell Helicopter pro rozvoj mezinárodního vojenského obchodu.

Samozřejmě pro zbrojní firmy, ať už z Česka, Itálie, či Spojených států, je hlavní prodat své výrobky. A tak nehrozí, že by armáda ztratila možnost pořídit si vrtulníky UH-1Y Venom či AW139M. Nicméně se ukazuje, že se strategickými kontrakty - jichž bude přibývat - si neumí Generální štáb a ministerstvo poradit. A že ani mezivládní dohoda není ideálním řešením.

„Aniž bych chtěl jakkoli srovnávat či hodnotit, Slovensku rozhodnost nechyběla. To se o nových vrtulnících dlouho nerozmýšlelo a rychle se dohodlo s USA na koupi devíti blackhawků“ reaguje už dříve citovaný důstojník Generálního štábu.

Jestli by bylo lepší i pro Prahu, kdyby nepřešlapovala, nehrála na všechny strany a rovnou se domluvila s jedním dodavatelem, nikdo nezjistí. Vrták už se točí na plné obrátky.

MMF24

Zpátky na začátek
Od loňského října má armáda dvě kompletní nabídky. USA nabízejí tucet nových strojů UH-1Y Venom za 12,6 miliardy korun, Itálie pak stejný počet AW139M zhruba za sedm miliard. Ještě na podzim se zdálo, že zbývá udělat poslední krok - ze dvou nabídek vybrat tu nejlepší - a podepsat kontrakt, aby první nové helikoptéry získala česká armáda v roce 2020. To už je ale nereálné, neboť Karla Šlechtová prohlásila, že marketingovému průzkumu nevyhověla ani jedna z nabídek. Všechno se proto s velkou pravděpodobností rozjede od začátku a k americké a italské nabídce přibudou i další.

To je on. Podívejte se na vrtulník, který USA nabízejí Česku

Čtěte také:

Agentura NATO dluží Praze munici za 80 milionů

Požadavky armády na vrtulníky jsou nesplnitelné, tvrdí Šlechtová

Armáda bez výdělku: český „Air Force One“ půjde do muzea


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).