Menu Zavřít

Česko uznává politiku jedné Číny, od Pekingu čeká respekt, shodli se ústavní činitelé

10. 10. 2019
Autor: čtk

Česko uznává čínskou suverenitu a respektuje politiku jedné Číny uplatňovanou ze strany Evropské unie. Od Pekingu očekává, že jeho přístup k České republice bude založen na respektu. Na schůzce na Pražském hradě se na tom shodli čeští nejvyšší ústavní činitelé. Česko-čínské vztahy se v současnosti zhoršily, hlavní města obou zemí si vzájemně vypověděla partnerskou smlouvu kvůli sporu o její článek, na jehož základě měla česká metropole uznávat politiku jedné Číny.

Tento týden pražská rada rozhodla o vypovězení partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou zemí, Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany. Prahu kvůli kroku ostře kritizoval čínský velvyslanec.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) česká vláda nemůže to, co se stalo mezi Prahou a Pekingem, ovlivnit. „Nevím úplně, jestli kolegové domysleli ekonomické dopady,“ poznamenal. Českou zahraniční politiku situace neovlivní, řekl po setkání ústavních činitelů.

Co si myslíte o vypovězení smlouvy Prahy s Pekingem?

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po schůzce řekl, že věří, že spor mezi hlavními městy zásadně neovlivní česko-čínské vztahy. „My jsme čínskou stranu opakovaně ujistili o tom, že česká zahraniční politika vůči Číně se nemění. Stejně jako všechny státy Evropské unie i my chceme vést dialog s Čínou, který bude odrážet naše ekonomické zájmy a také naše hodnoty,“ řekl. Česko podle něj chce pokračovat ve strategickém dialogu s Čínou a posunout ho na úroveň mezivládních konzultací.

Kromě vztahů s Čínou probírali ústavní činitelé i český postoj k celému asijskému regionu. Ve společném prohlášení ocenili snahu o to, aby Česko diverzifikovalo své obchodní vztahy a hledalo další zdroje efektivních investic do země.

Ústavní činitelé vyjádřili v této souvislosti i zájem na posílení vztahů s Indií, s Koreou nebo s Japonskem. Podpořili českou snahu o posílení diplomatické přítomnosti v Asii. Česko by od ledna mělo otevřít velvyslanectví v Singapuru, v roce 2021 se plánuje vytvoření generálního konzulátu v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu.

Čtěte také:

Číně se nelíbí jednání pražské radnice. Nenarušujte vzájemné vztahy, vyzývá primátora Hřiba

Pragmatismus změnil Čínu v globální mocnost

Německý průmysl varuje před čínským státním kapitalismem: EU se musí bránit

MMF24

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Čínská odveta: Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).