Menu Zavřít

České firmy loni strávily daňovými povinnostmi 230 hodin, stejně jako o rok dříve

29. 10. 2019
Autor: Archiv MF

České firmy loni strávily vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů v průměru 230 hodin ročně, což je stejně jako o rok dříve. Vyplývá to z údajů ve studii Doing business 2020 kterou vydává každoročně Světová banka. V placení daní, které rovněž zahrnuje daňovou zátěž firem a další ukazatele, Česká republika skončila na 53. místě ze 190 zemí světa.

Slovensko se umístilo v placení daní podle studie na 55. místě a tamní podniky stráví plněním daňových povinností 192 hodin. Rakousko skončilo na 44. místě se 131 hodinami, Polsko na 77. místě s 334 hodinami a Maďarsko na 56. místě s 277 hodinami.

Na prvním místě se v jednoduchosti placení daní umístil Bahrajn následovaný Hongkongem a Katarem. Na čtvrté místě je Irsko.

Celkové daňové zatížení v České republice podle Světové banky zůstalo 46,1 procenta zisku. Banka vyhodnocovala stav daňového systému v v roce 2018.

Jste spokojeni se systémem daňových předpisů?

Zpráva zahrnuje 190 zemí a sleduje, jakým způsobem v nich regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. Světová banka hodnotí například podmínky při zakládání firem, řešení insolvencí či získávání stavebních povolení a úvěrů. Celkově se Česko letos v tomto žebříčku umístilo na 41. místě. Umístění z předchozí studie není na srovnatelné úrovni k dispozici, banka změnila metodiku zpracování dat.

Zhruba v polovině listopadu Světová banka a poradenská firma PwC vydávají pravidelně samostatnou studii týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení (Paying Taxes).

Naprostá většina daňových změn v Česku byla zbytečná, nedotažená nebo vyloženě škodlivá. Čtěte více v eseji: Daňové reformy jsou permanentně mimo mísu

Dále čtěte:

Létající kanceláře: na „dobrých adresách“ sídlí tisíce firem

Magická hranice padla. V Česku je milion OSVČ

CIF24

Šéf CRE Ctibor: Praha zmizela z mapy světa. Globální investory nezajímá

Odkazuji ti podnik, dítě moje aneb Předávání firem v Česku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).