Menu Zavřít

Česká ekonomika ke konci roku mírně zrychlila. Překonala původní odhad

2. 3. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční růst na 5,2 procenta z 5,1 procenta v předchozím čtvrtletí. Zpřesněný odhad zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), předběžný počítal v posledním kvartálu se zvýšením o 5,1 procenta. Mezičtvrtletně zůstal růst na 0,5 procenta. Za celý loňský rok pak hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 4,5 procenta.

Růst ekonomiky byl v závěru roku podpořen především domácí poptávkou. Spotřeba domácností vzrostla meziročně o 4,3 procenta. „Investiční výdaje firem směřovaly zejména na stavební investice a do strojního vybavení,“ uvedli statistici. Hlavním faktorem celoročního růstu byla podle nich zahraniční poptávka.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Ve druhém čtvrtletí to bylo 4,6 procenta a ve třetím čtvrtletí podle zrevidovaných údajů 5,1 procenta.

Cz GDP Annual Growth Rate

Zdroj: IEconomics.com

„Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivý růst pokračoval i v následujícím období,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych upozornil, že česká ekonomika se ocitla na vrcholu hospodářského cyklu. „V roce 2018 očekáváme tempo meziročního růstu české ekonomiky přes tři procenta. Kromě solidního růstu soukromé spotřeby porostou i investice,“ uvedl.

Ekonomický růst České republiky ve čtvrtém čtvrtletí byl v meziročním vyjádření o 0,2 procentního bodu nižší, než odhadovala Česká národní banka. Ekonomika rostla pomaleji i v mezičtvrtletním vyjádření. Růst ekonomiky za celý rok 2017 ve výši 4,5 procenta odpovídá odhadům ČNB.

EBF24

Rok varu. Ekonomika se loni dostala na vrchol hospodářského cyklu

 Nakrmená kasa. Ještě není jasné, s jakým saldem skončí letošní hospodaření státního rozpočtu, je však zcela zřejmé, že to bude velmi dobré.

Dále čtěte:

Kde je ten národní kapitál?

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Ekonomickou situaci v Česku kladně hodnotí 44 procent lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).