Menu Zavřít

Část britské opozice navrhuje vlastní cestu k předčasným volbám. Podmínkou je odklad brexitu

27. 10. 2019
Autor: čtk

Britští opoziční liberální demokraté spolu se Skotskou národní stranou (SNP) představili alternativní plán vypsání předčasných parlamentních voleb v Británii, k jehož přijetí by podle zpravodajského serveru BBC v parlamentu stačila prostá většina. Navrhují termín voleb 9. prosince, avšak pod podmínkou, že Evropská unie schválí odklad brexitu na 31. ledna.

Konzervativní vláda premiéra Borise Johnsona na pondělí naplánovala hlasování Dolní sněmovny o uspořádání předčasných parlamentních voleb 12. prosince. K přijetí návrhu však potřebuje podle britských zákonů dvoutřetinovou většinu, kterou dle vyjádření opozičních stran zřejmě nezíská.

Šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová v sobotu večer uvedla, že její strana nepodporuje plán představený Johnsonem, který by podle ní premiérovi umožnil parlamentem protlačit brexitovou dohodu. „Musíme dostat Johnsona z úřadu, odblokovat parlament a dát lidem šanci hlasovat pro setrvání v EU,“ prohlásila Swinsonová.

Jaké by podle vás bylo nejlepší řešení brexitu?

Liberálové chtějí parlamentu předložit návrh na změnu zákona, který stanovuje podmínky a data pro vypsání voleb, a zanést do něj termín hlasování 9. prosince, tedy jen o tři dny dříve, než navrhuje Johnson. Stejný zákon stanoví, že vláda musí k vypsání předčasných voleb získat dvoutřetinovou podporu. Změna tohoto předpisu však vyžaduje jen prostou většinu a mohla by být tedy přijata hlasy vládních konzervativců spolu s opozičními liberály a SNP.

Swinsonová s šéfem SNP Ianem Blackfordem rovněž odeslali dopis předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, ve kterém žádají o odložení termínu brexitu do 31. ledna. Jejich návrh na předčasné volby přitom stanoví, že pokud by EU takové prodloužení neumožnila, nový termín voleb by neplatil.

Johnson již dříve uvedl, že by preferoval kratší brexitový odklad pouze několika týdnů. Opozice se však obává, že by tím mohl vyvíjet na poslance tlak, aby přijali jeho brexitovou dohodu s Bruselem kvůli hrozbě brexitu bez dohody.

Obě menší opoziční strany se zřejmě zároveň obávají, že Brusel delší odklad Británii nepovolí, pokud získá dojem, že ho britský parlament smysluplně nevyužije. Tím by se zvyšovala pravděpodobnost přijetí Johnsonovy brexitové dohody či brexitu bez dohody. SNP a liberálové se proto snaží Bruselu naznačit, že delší odklad využijí k odblokování parlamentu, uvedla politická reportérka BBC Jessica Parkerová.


K žádosti o odklad brexitu panuje mezi státy EU neshoda. Mimořádný summit ale není v plánu

 Demonstrace příznivců brexitu, ilustrační foto


Zástupci labouristů dnes prohlásili, že pokud chce Johnson získat při pondělním hlasování o předčasných volbách jejich podporu, musí se jednoznačně zavázat, že zemi nevyvede z EU bez dohody. Chtějí také počkat na rozhodnutí unie o prodloužení termínu brexitu, a až poté se rozhodnou, zda vypsání předčasných voleb podpoří.

„Jestliže se labouristé budou znovu stavět proti tomu, aby se zodpovídali před lidem, tak budeme zvažovat veškeré možnosti, jak brexit prosadit, včetně podobných těm, jež navrhují ostatní opoziční strany,“ řekl dnes Reuters nejmenovaný vládní zdroj.

O délce odkladu brexitu mají jednat zástupci zemí EU v pondělí. Proti delšímu odkladu se staví zejména Francie. Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová dnes prohlásila, že požaduje před poskytnutím odkladu záruky ohledně ratifikace brexitové dohody, nových parlamentních voleb nebo druhého referenda o brexitu. Samotné prodloužení podle ní nic nevyřeší.

Čtěte také:

Stejný návrh jako v sobotu. Šéf britského parlamentu Bercow zrušil debatu o brexitové dohodě

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

KL24

Velká listopadová Corbynova revoluce. Labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).