Menu Zavřít

Stejný návrh jako v sobotu. Šéf britského parlamentu Bercow zrušil debatu o brexitové dohodě

21. 10. 2019
Autor: čtk

Předseda dolní komory britského parlamentu John Bercow zablokoval nový pokus vlády předložit dnes poslancům ke schválení dohodu o brexitu. Vláda podle něj navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu, přičemž se nezměnily vnější okolnosti, nové projednávání této otázky by tudíž porušovalo procedurální pravidla. Podle Bercowa nicméně kabinet premiéra Borise Johnsona může předložit zákon o ratifikaci podmínek odchodu z Evropské unie.

„Co se týče podstaty, je dnešní usnesení stejné jako sobotní a (Dolní) sněmovna ve věci rozhodla. Dnešní okolnosti jsou stejné jako sobotní okolnosti,“ uvedl Bercow.

Britští poslanci se podle parlamentních procedurálních pravidel nemohou zabývat otázkou, ke které už ve stejném legislativním období přijali stanovisko. Při mimořádném víkendovém zasedání parlamentu sice nakonec nedošlo na jasný verdikt o návrhu brexitové dohody jako takovém, Dolní sněmovna ale o věci rozhodla. Poslanci odhlasovali, že dohodu neschválí, dokud nebude její obsah převeden do britského práva.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Příslušný ratifikační zákon bude podle britských médií zveřejněn dnes večer. První hlasování v rámci legislativního procesu plánuje vláda na úterý. Bercow dnes označil vládní plány v této věci za legitimní.

Johnson chce i přes aktuální komplikace vyvést Británii z EU na základě své dohody v platném termínu na konci měsíce. Takové vyústění je teoreticky stále možné, vláda ale potřebuje v mimořádně krátkém čase 10 dnů prosadit ratifikační zákon. Podle zpravodajské společnosti BBC v minulosti přijímání podobných opatření trvalo i výrazně déle než několik týdnů.

Velká listopadová Corbynova revoluce: labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru  Šéf labouristů Jeremy Corbyn

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).